Байдън: Фалитът на САЩ не е опция

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че по време на среща с водещи републикански законодатели е дал ясно да се разбере, че фалитът на САЩ "не е опция", тъй като двете страни не успяха да постигнат пробив в преговорите по отношение на лимита на дълга на страната.


Председателят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл се срещнаха с Байдън в Белия дом в последния кръг от борбата за власт, която заплашва с огромни последици за най-голямата икономика в света.

Към републиканците се присъединиха и двамата водещи демократи в Конгреса: Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис.

Въпреки че не постигнаха споразумение за повишаване или отлагане на тавана на дълга, групата ще се срещне отново в петък.

"Трябва да премахнем заплахата от неплатежоспособност", заяви Байдън след разговорите, като предупреди за тежките икономически последици, които биха настъпили.

Запитан дали обмисля да отложи предстоящото си пътуване до Азия за срещите на Групата на седемте, Байдън добави, че "все още е решен" да участва, но добави, че преговорите за тавана на дълга са от решаващо значение.

Той призна, че е "възможно" да не осъществи пътуването, като заяви пред репортери: "Ако по някакъв начин сме стигнали до края и все още не сме разрешили проблема... няма да замина"./БГНЕС