Байдън и Нетаняху обсъдиха преговорите за освобождаване на заложници в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял по телефона с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и е „разгледал текущите преговори“ за освобождаване на заложниците, държани от Хамас, съобщи Белият дом.

Двамата съюзници „направиха преглед на текущите разговори за освобождаване на заложниците заедно с незабавно прекратяване на огъня в Газа“, се казва в изявлението. Дипломатическите усилия за постигане на дълго търсеното примирие в опустошения от войната регион се засилват.

Израелското правителство е подложено на силен натиск от страна на своите съюзници за постигане на примирие, както и от страна на протестиращите в Израел, които настояват за освобождаването на заложниците, заловени от палестинската войнствена групировка по време на нападението от 7 октомври.

Египет, Катар и Съединените щати се опитват да посредничат за ново примирие от месеци.

Байдън и Нетаняху „обсъдиха и увеличаването на доставките на хуманитарна помощ в Газа, включително чрез подготовката за отваряне на нови северни контролно-пропускателни пунктове от тази седмица“, се казва в изявлението, предаде АФП.

„Президентът подчерта необходимостта този напредък да бъде поддържан и увеличаван при пълна координация с хуманитарните организации“, се допълва в него.

Тъй като хуманитарните агенции отправят все по-страшни предупреждения за криза в Газа, Израел е подложен на все по-голям натиск - в световен мащаб и конкретно от страна на Съединените щати - да допусне повече помощ на територията.

Байдън също така е потвърдил ясната си позиция относно всяко израелско нападение срещу южния град Рафах в Газа.

Нетаняху обеща да изпрати войски в Рафах, където са намерили убежище повече от 1,5 милиона цивилни граждани.

Администрацията на Байдън, макар и да подкрепя Израел, многократно е изразявала безпокойство от огромните жертви сред цивилното население по време на офанзивата в Газа и настоява Израел да се въздържи от нападение в Рафах. /БГНЕС