Байдън: Израел ще допусне хуманитарна помощ до Газа

Израел се е съгласил да допусне помощи в ивицата Газа, дори когато води военна кампания в отговор на нападенията на Хамас, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

"Израел се съгласи, че хуманитарната помощ може да започне да се движи от Египет към Газа", заяви Байдън по време на посещение в Израел, като добави, че Съединените щати работят с партньори, за да може "камионите да се движат през границата възможно най-скоро".

"В светлината на искането на президента на (САЩ) (Джо) Байдън, Израел няма да възпрепятства доставките на хуманитарна помощ през Египет", заяви кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху, обявявайки решението на кабинета.

В изявлението се отбелязва, че ще бъде разрешено предоставянето на помощ на цивилното население в южната част на ивицата Газа, "стига тези доставки да не достигат до Хамас", който управлява Газа.

Oтделно Байдън заяви, че ще поиска от Конгреса "безпрецедентна" помощ за Израел, която се очаква да бъде част от пакет на стойност 100 млн. долара, включващ и подкрепа за Украйна.

Байдън е ангажиран с десетилетното обещание на САЩ да гарантира на своя съюзник "качествено предимство" пред противниците на бойното поле.

"Ще се уверим, че разполагате с това, което ви е необходимо, за да защитите народа си, да защитите нацията си", каза той.

"По-късно тази седмица ще поискам от Конгреса на Съединените щати безпрецедентен пакет за подкрепа на отбраната на Израел", допълни той.

Източник, запознат с разговорите, заяви пред АФП, че Байдън ще предложи съвместен пакет от 100 млн. долара за Украйна, Израел, Тайван и миграционната криза на границата между САЩ и Мексико.

Пакетът има за цел да заобиколи хаоса в Конгреса и да събере демократите, които от седмици искат допълнителна помощ за Киев, с републиканците, които искат средства за затягане на контрола по южната граница.

Президентът поднови ангажимента си по отношение на трудно постижимата цел за създаване на палестинска държава.

"Колкото и да е трудно, трябва да продължим да се стремим към мир, трябва да продължим да следваме пътя, по който и Израел, и палестинският народ да могат да живеят безопасно, в сигурност и достойнство, и в мир".

"За мен това означава решение, основано на съществуването на две държави".

Той също отново потвърди твърдението, че взрива в болницата в Газа е от "заблудена ракета", изстреляна от "терористична група".

"Въз основа на информацията, която видяхме до момента, изглежда, че това е резултат от заблудена ракета, изстреляна от терористична група в Газа", каза Байдън пред репортери в края на краткото пътуване, за да покаже солидарност с Израел след атаките на Хамас на 7 октомври.

Според двама високопоставени американски служители САЩ разполагат с независима оценка, че ракетата на палестинската групировка "Ислямски джихад" е била погрешно изстреляна и е ударила болницата в Газа, предаде Ен Би Си.

Американската разузнавателна информация, базирана на въздушни снимки и прихванати комуникации, показва, че Израел не е виновен за удара по болница в Газа, при който загинаха стотици хора, заяви в отделно съобщение Белият дом.

"Макар да продължаваме да събираме информация, настоящата ни оценка, основана на анализ на въздушни снимки, прихванати съобщения и информация от открити източници, е, че Израел не е отговорен за експлозията в болницата в Газа вчера", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън в социалните мрежи. /БГНЕС