Байдън-Маккарти: Преговорите за дълга са продуктивни, но няма сделка

Републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и демократът президент Джо Байдън заявиха, че първите им разговори на четири очи от месеци насам за предотвратяване на катастрофален фалит са били "продуктивни", но че разногласията все още блокират всяка потенциална сделка.

Срещата в Белия дом се състоя, след като Байдън се завърна от пътуване в Азия по-рано, за да изработи споразумение преди крайната дата 1 юни, на която Конгресът на САЩ трябва да разреши вземането на нови заеми, предаде АФП.

"Чувствах, че проведохме продуктивна дискусия. Все още нямаме споразумение, но почувствах, че дискусията беше продуктивна в областите, в които имаме различия в мненията", заяви председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти след разговорите.

Маккарти заяви, че преговарящите ще "работят през цялата нощ", за да се доближат до двете страни, и че той и Байдън "ще разговарят всеки ден, за да се опитат да намерят начин да свършат това".

Лимитът на дълга се вдига периодично, за да покрият плащанията по вече одобрени и похарчени заеми, но този път републиканците от Камарата настояват, че предотвратяването на фалит трябва да бъде съчетано с дълбоки съкращения, за да се намали дългът на страната от 31,8 трилиона долара.

"Оптимист съм, че ще постигнем известен напредък", заяви Бадън на срещата и добави, че и двете страни разбират, че носят "значителна отговорност" за разрешаването на кризата.

След това президентът използва подобен език като Маккарти в изявление, като нарече срещата "продуктивна и същевременно добави, че "областите на несъгласие" остават.

"Червена линия"

Дискусиите се проточиха през уикенда, като екипът на Маккарти и преговарящите от Белия дом се срещнаха за повече от два часа в неделя вечерта и за още три вчера.

Байдън и Маккарти разговаряха и по телефона в неделя, когато президентът летеше към дома си от срещата на върха на Г-7 в Япония.

След срещата в Овалния кабинет и описанието на Маккарти на разговорите като продуктивни, екипът му втвърди тона.

"Това, което усещам от Белия дом, е липса на спешност", заяви конгресменът от Републиканската партия и преговарящ Патрик Макхенри.

Републиканците настояват през следващата фискална година да се изразходват по-малко средства, отколкото през 2023 г., като наричат това "червена линия".

Белият дом предложи замразяване на разходите за 2024 г. в замяна на това републиканците да подкрепят увеличаването на данъците за корпорациите и богатите американци, но Маккарти отхвърли идеята.

Администрацията на Байдън предложи ограничаване на разходите по някои вътрешни програми, но иска Пентагонът да участва в съкращенията.

Републиканците настояват за увеличаване на военните разходи и разходите за сигурност на границите, като се намалят значително разходите за програми, които не са свързани с отбраната.

Споровете продължават и по отношение на това, което служител на Белия дом определи като все по-твърди искания на републиканците за засилване на изискванията за работа по програмите за социално подпомагане.

Байдън изтъква, че републиканците са вдигали тавана на заемите три пъти при неговия предшественик Доналд Тръмп, без да заплашват с неизпълнение на дълговите задължения на страната.

Ако законодателите не успеят да повишат тавана на заемите, правителството ще изпадне в неплатежоспособност за първи път в историята, което може да доведе до катастрофални последици.

Много експерти твърдят, че при най-лошия сценарий световните фондови пазари ще се стопят, тъй като икономиката на САЩ ще навлезе в низходяща спирала, убивайки милиони работни места.

Краен срок 1 юни

Президентът е подложен на натиск от прогресивните среди в партията си да се позове на 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, която гласи, че валидността на държавния дълг "не трябва да се поставя под въпрос", за да заобиколи Конгреса и да увеличи лимита сам.

Но той и министърът на финансите Джанет Йелън предупредиха, че съдилищата няма да могат да разрешат евентуални правни спорове достатъчно бързо, за да се спази крайният срок.

Йелън изпрати писмо до Конгреса, в което отново предупреди, че Съединените щати може да се окажат в невъзможност да плащат сметките си още на 1 юни.

Дори Маккарти и Байдън да успеят да постигнат широкообхватна сделка, всичко, за което се споразумеят, ще трябва да бъде прокарано през Камарата на представителите, където са изправени пред натиска на твърдолинейните привърженици и от двете страни да не правят прекалено много отстъпки.

Контролираният от демократите Сенат не работи тази седмица, а Камарата на представителите ще почива в петък преди почивните дни по случай Деня в памет на загиналите във войните. /БГНЕС