Байдън: Не се нуждаем от по-мащабна война в Близкия изток

Президентът на САЩ заяви, че смята Иран за отговорен за фаталната атака , убила трима американци "в смисъл, че те доставят оръжия на хората, които са я извършили".


"Не мисля, че се нуждаем от по-голяма война в Близкия изток. Не това търся", заяви Байдън пред репортери в Белия дом, докато се готвеше да отпътува за две предизборни събития в щата Флорида.

При нападението с дрон в неделя бяха убити трима американски войници и ранени най-малко 34 други в Кула 22 - отдалечена военна инсталация в Йордания, близо до границите със Сирия и Ирак. Отговорност за него пое група, обединяваща подкрепяни от Иран милиции, наричаща себе си Ислямска съпротива в Ирак.

Организацията от месеци извършва нападения с дронове и ракети срещу американските сили в региона на фона на продължаващата война на Израел срещу обсадената ивица Газа. Неделният смъртен случай е първият в резултат на тези атаки. Повечето други са били прихванати или са довели до леки наранявания сред американските войски.

Пентагонът идентифицира загиналите като сержант Уилям Джером Ривърс, сержант Кенеди Ладон Сандърс и сержант Бреона Алексондрия Мофет. Всички те са загинали, когато дрон-самоубиец е ударил жилищната им част.

Администрацията на Байдън все още не е определила коя конкретна група от по-широката организация е отговорна за нападението в неделя, но продължава да разследва.

В отговор на репортерски въпрос Байдън заяви, че смята Иран за отговорен за фаталната атака с дрон "в смисъл, че те доставят оръжия на хората, които са го направили".

Президентът се зарече да отвърне на удара и заяви, че на 30 януари е решил как ще отговори. Той не предложи конкретика./БГНЕС