Байдън не възнамерява да улеснява присъединяването на Украйна към НАТО

Въпреки руската инвазия, Украйна няма да получи специално отношение в процеса на членство в НАТО, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Запитан от журналисти дали възнамерява да направи "по-лесно" присъединяването на Киев към Северноатлантическия алианс Байдън отговори с "не", като ги увери, че Украйна ще трябва да "изпълни всички критерии". "Така че ние няма да я улесним".

Джо Байдън също така определи разполагането на първите руски ядрени бойни глави в Беларус като "напълно безотговорно".

Това разполагане е резултат от обявеното през март споразумение между руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко, който предостави територията на страната си на Русия, за да нападне Украйна.

Забележките на Байдън идват в навечерието на предстоящата годишна среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли.

На тази среща на върха Украйна няма да бъде поканена да се присъедини към Алианса, даде да се разбере в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, въпреки че подчерта, че Украйна "в някакъв момент ще стане член на НАТО". Поканата е първата стъпка в процеса на присъединяване.

Въпреки това Алиансът се надява на срещата на върха да се проведе първото заседание на новия Съвет НАТО-Украйна с украинския президент Володимир Зеленски.

Северноатлантическият алианс неотдавна прие Финландия, която на 4 април официално стана негов 31-ви член.

Междувременно Швеция все още не е получила необходимата зелена светлина от двама членове - Турция и Унгария, и засега остава на прага на НАТО.

След десетилетия на неутралитет, а след това и на военно неприсъединяване след края на Студената война, двете скандинавски държави обявиха молбата си за присъединяване към НАТО през май миналата година като пряко следствие от руското нахлуване в Украйна и искането на Москва да замрази всяко разширяване на алианса на изток. /АФП