Байдън: Няма да има дефолт

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще избегнат катастрофален кредитен фалит, въпреки че законодателите излязоха в 10-дневна ваканция, без да постигнат споразумение за увеличаване на лимита на заемите на страната, за да продължат да плащат сметките.


До 1 юни остават седем дни - най-ранният възможен момент, в който правителството изчислява, че може да изчерпи парите за обслужване на дълговете си - и пропуснатите плащания по заемите вероятно ще предизвикат рецесия, която ще разтърси световните пазари, съобщава АФП.

След окончателното гласуване в четвъртък сутринта членовете на Камарата на представителите излязоха във ваканция по случай Деня на възпоменанието и трябва да се върнат едва на 4 юни.

"Няма да има дефолт", заяви Байдън в Белия дом, като добави, че преговорите му с републиканеца Кевин Маккарти, който ръководи тясното мнозинство в Камарата на представителите, са били "продуктивни".

Но лидерът на демократичното малцинство Хаким Джефрис атакува републиканците от трибуната на Камарата на представителите, обвинявайки ги, че са изоставили работата си във Вашингтон, за да "рискуват опасен фалит в кризата, която те създадоха".

"И тези републиканци ще кажат, че Джо Байдън е отказал да седне с тях", добави той. "Това е фейк, който те продължават да се опитват да пробутват в публичното пространство."

Републиканците от Камарата на представителите настояват за съкращения в размер до 130 млрд. долара, като разходите през следващата година бъдат ограничени до нивата от 2022 г. в замяна на гласовете им за повишаване на тавана на заемите. Те искат също така да се затегнат изискванията за работа за кандидатите за обезщетения и да се възстановят неизразходваните средства за помощ при пандемия.

Демократите отхвърлиха предложените съкращения и настояха от републиканците да подпишат безрезервно увеличение, както са правили десетки пъти в миналото.

Военна готовност

Икономистите от месеци изтъкват перспективата за икономическа катастрофа в случай на обявяване на дефолт от страна на правителството, а висши военни добавиха собствена мрачна оценка в четвъртък, като предупредиха, че кризата ще има "значително отрицателно въздействие" върху войските.

"Ясно е, че готовността ще бъде засегната. Така че нашите широкомащабни учения, които провеждаме в различни тренировъчни центрове, вероятно или ще се забавят, или в много случаи ще спрат ", заяви пред журналисти в Пентагона Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете.

Маккарти заяви, че законодателите ще получат 24-часово предизвестие, ако им се наложи да се върнат за гласуване по време на ваканцията, като според съобщенията преговарящите, представляващи републиканците и Белия дом, са преодолели различията помежду си.

В изказване по Fox News в четвъртък говорителят отхвърли исканията за "чист" законопроект и добави, че няма да се съгласи на увеличаване на данъците върху корпорациите или богатите като алтернатива на съкращенията за намаляване на надхвърлящия 31 трилиона долара дълг на страната.

Той посочи проучване на CNN от тази седмица, в което 60% от анкетираните твърдят, че повишаването на тавана на дълга трябва да бъде придружено от съкращения, въпреки че 51% от анкетираните в ново проучване на университета Монмаут заявяват, че искат двата въпроса да бъдат отделени.

"Знаем къде са различията ни и ще останем на масата на преговорите, за да се опитаме да решим този проблем", каза Маккарти.

"Изкуствено създадена криза"

Ръководителят на канцеларията на Белия дом Джеф Зиенц предположи, че протестите на републиканците срещу неконтролируемите правителствени разходи са неискрени. Той посочи плана им за удължаване на данъчните облекчения от времето на Доналд Тръмп, което, според демократите, ще увеличи дълга с 3,5 трилиона долара.

"Очевидно няма никакви притеснения относно увеличаването на дефицита, стига това да се отнася за 0,1% от домакинствата в Америка", написа той в Туитър.

Повишаването на разрешеното ниво на държавния дълг, което в много страни е работа на бюрократите, а не на политиците, не се отразява на бъдещите разходи; то просто дава възможност на правителството да извършва плащания по заеми, които вече са били одобрени и изпълнени.

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо заяви пред инвеститорите на конференция във Вашингтон, че заплахата от неплатежоспособност е "измислена криза", която вече оскъпява заемите и струва скъпо на американците.

Без да се положат усилия за ускоряване на нормалния процес, всяко споразумение ще изисква поне 10 дни, за да бъде оформено на законодателен език, да премине през Камарата на представителите и Сената и да стигне до бюрото на Байдън.

На 2 юни е планирано да бъдат изплатени плащания по социалното осигуряване на стойност около 25 млрд. долара и тези плащания могат да бъдат спрени, ако Министерството на финансите не е в състояние да покрие плащанията по заемите.

По приблизителни оценки, 27 милиона американци ще изпаднат в бедност без социално осигуряване. /БГНЕС