Байдън: Очаквайте скоро плановете ми за явяване на изборите

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън най-накрая да обяви кандидатурата си за втори мандат, предаде АФП.


"Очаквайте", каза Байдън пред репортери в Белия дом.

Нито Белият дом, нито Демократическата партия, нито самият президент са потвърдили, че той ще обяви това, но множество американски медии, позовавайки се на неназовани източници, твърдят, че ходът ще бъде направен днес.

"Ще ви съобщя съвсем скоро", каза Байдън пред репортери, когато бе попитан за изявлението.

Датата ще се падне точно четири години след като Байдън обяви кандидатурата си за изборите през 2020 г., на които победи Доналд Тръмп.

76-годишният Тръмп също вече обяви кандидатурата си за завръщане през 2024 г. и е твърд фаворит за номинация на Републиканската партия, въпреки че му беше повдигнато наказателно обвинение и остава под множество други разследвания по сериозни обвинения.

Днешната програма на Байдън включва обръщение по въпросите на икономиката в конферентна зала на хотел във Вашингтон.

Макар и да не е предизборно събитие, планираната тема - "как неговата програма за инвестиции в Америка връща производството, възстановява средната класа и създава добре платени работни места" - ще бъде в основата на посланието на демократа за 2024 г.

Вечерта Байдън и първата дама Джил Байдън ще посетят Мемориала на корейската война във Вашингтон заедно с южнокорейския президент Юн Сук Йол и съпругата му. /БГНЕС