Байдън: Очаквам с нетърпение одобрението на шведската кандидатура за членство в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред министър-председателя Улф Кристершон, че "очаква с нетърпение" окончателното одобрение на блокираната кандидатура на Швеция за членство в НАТО, предаде АФП.

Говорейки в Овалния кабинет, Байдън заяви, че иска да повтори, че "напълно, напълно подкрепя членството на Швеция в НАТО".

Байдън добави, че "с нетърпение очаква" ратифицирането на кандидатурата.

Кристершон благодари на президента на САЩ за лидерството му в поддържането на "трансатлантическото единство" по време на сътресенията, предизвикани от руската инвазия в Украйна. Той също така похвали "силната подкрепа" на Байдън за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, която се задържа от Турция и Унгария.

Срещата в Овалния кабинет постави началото на поредица от дипломатически събития за Байдън, посветени на НАТО. В неделя той заминава на еднодневно пътуване до близкия си съюзник Великобритания, след това участва в годишната среща на върха на НАТО във Вилнюс и завършва със спирка в най-новата членка на Алианса Финландия.

Финландия и Швеция изоставиха официалния си неутралитет, за да поискат влизане в НАТО в отговор на нахлуването на Русия през 2022 г. в съседна Украйна. Байдън разглежда разширяването на блока и огромните му усилия за въоръжаване и подкрепа на украинските сили като стратегическо поражение за Москва.

Но разширяването на НАТО изисква единодушна ратификация от съществуващите 31 членове.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер не каза дали Байдън планира да се обърне директно към колегите си в Турция и Унгария преди срещата на върха.

"Той е доста, доста непоколебим" по отношение на необходимостта да се одобри кандидатурата, каза тя. "Швеция е силен, способен партньор в областта на отбраната, който споделя ценностите на НАТО". /БГНЕС