Байдън планира визита във Виетнам

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще пътува до Виетнам "скоро" като част от усилията за подобряване на връзките с Ханой, докато Вашингтон се стреми да противодейства на влиянието на Китай в региона.


"Скоро ще отида във Виетнам, защото Виетнам иска да промени отношенията ни и да се превърне в наш партньор", каза Байдън по време на реч в Ню Мексико.

"Намираме се в ситуация, в която всички тези промени по света се случват в момент, в който имаме възможност ... да променим динамиката", добави той.

Съединените щати и Виетнам поддържат все по-тесни търговски връзки, като и двете страни споделят загрижеността си от нарастващата сила на Китай в региона.

От години се увеличават търканията между Пекин и страните от Югоизточна Азия, особено Виетнам и Филипините, заради нарастващите претенции на Китай в Южнокитайско море.

През април Вашингтон и Ханой обещаха да подобрят дипломатическите си връзки, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи кратко посещение във Виетнам на път за срещата на външните министри от Групата на седемте (Г7) в Япония.

"Смятаме, че това е благоприятен момент да повишим нивото на съществуващото ни партньорство", заяви Блинкен пред репортери след срещите си с виетнамските лидери.

"През последните 10 години имаме това всеобхватно партньорство, което създаде невероятно силна основа за сътрудничество в много различни области. В резултат на това смятаме, че това е подходящ момент да отидем още по-далеч", допълни американският дипломат.

Блинкен присъства и на полагането на основите на ново американско посолство в Ханой./БГНЕС