Байдън помилва иранци и САЩ потвърдиха размяната на затворници

Съединените щати потвърдиха размяната на затворници с Иран и заявиха, че президентът Джо Байдън е помилвал петима иранци, които са в затвора или очакват съдебен процес за ненасилствени престъпления.


Официален представител на САЩ заяви, че седем американски граждани са били в катарски самолет, който е отпътувал от Иран. Сред тях са трима идентифицирани по-рано американци - Сиамак Намази, Морад Тахбаз и Емад Шарки - и двама, които желаят да останат анонимни.

На борда на самолета се намират също майката на Намази и съпругата на Шарки на които е било забранено да напускат Иран, въпреки че не са били вкарани в затвора, предаде АФП.

Всички те са от ирански произход и се считат за граждани на Техеран, който не признава двойното гражданство.

Американският служител заяви, че предприемайки този политически рискован ход, Байдън също така наложи нови санкции на иранското министерство на разузнаването и на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад.

Санкциите бяха наложени заради предполагаема измама във връзка с изчезването на Боб Левинсън, бивш агент на ФБР, който изчезна в Иран при мистериозни обстоятелства и се смята за мъртъв.

"Съединените щати никога няма да се откажат от случая на Боб Левинсън. Призоваваме иранския режим да даде пълен отчет за това какво се е случило с Боб Левинсън", заяви високопоставен американски служител при условие за анонимност.

Левинсън е пътувал до иранския остров Киш в рамките на мисия на ЦРУ. Иран не е признал за ареста му.

Американският служител заяви, че всички петима иранци, получили помилване, са били обвинени или осъдени за ненасилствени престъпления." Двама от тях са били в затвора, като присъдата на единия скоро е изтекла, а трима са очаквали съдебен процес. /БГНЕС