Байдън пристигна в Хелзинки за среща със северните страни

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидера на най-новата членка на НАТО Финландия.


Байдън ще се срещне със Саули Нйинистьо, президент на скандинавската страна, която има обща граница с Русия и която прекрати историческото си военно необвързване след руската инвазия в Украйна, предаде АФП.


Пътуването идва, след като лидерите на НАТО попариха надеждите на украинския лидер Володимир Зеленски за ясен план за присъединяване към военния алианс, заявявайки, че ще предложат покана само когато "бъдат изпълнени условията".

По-късно страните от Г-7 предложиха на Украйна пакет от дългосрочни ангажименти в областта на сигурността и обещаха да подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", за да победят Русия.

Освен с Нйинистьо и финландския министър-председател Петери Орпо, Байдън ще се срещне с Улф Кристершон от Швеция, Йонас Гахр Стор от Норвегия, Мете Фредериксен от Дания и Катрин Якобсдотир от Исландия.


Темата на разговорите е сътрудничеството между скандинавските страни и САЩ по въпросите на сигурността, околната среда и технологиите.

Байдън ще бъде първият президент на САЩ, който ще посети Хелзинки след срещата на върха на Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин преди пет години.

Украйна съобщи рано, че е унищожила 20 руски бойни дрона и две крилати ракети при последната въздушна атака срещу страната.

Повечето от дроновете са били унищожени около Киев, чийто кмет заяви, че един човек е намерен мъртъв, а най-малко четирима души са ранени.

От инвазията през февруари 2022 г. Русия нанася вълни от безпилотни самолети и ракети в цяла Украйна.

Украйна подсили системите си за противовъздушна отбрана с оръжия, доставени от Запада, и броят на пробиващите руски ракети и дронове намаля.

Но говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат наскоро заяви, че новодоставените системи все още са недостатъчни, за да покрият цялата страна.

"Не разполагаме със средства за унищожаване на балистични ракети", заяви Игнат пред националната телевизия.

Военновъздушните сили на Украйна заявиха, че все още търсят информация за "последствията" от изстрелването на балистична ракета "Искандер-М" от Русия от окупирания Крим. /БГНЕС