Байдън притеснен заради помощта за Украйна

Президентът Джо Байдън призна в сряда, че е притеснен от политическите сътресения във Вашингтон, които могат да застрашат помощта на САЩ за Украйна, той призова републиканците да спрат вътрешните си борби и да подкрепят "критично важна" помощ за Киев.

Байдън добави, че скоро ще изнесе голяма реч за необходимостта от подкрепа на борбата на Украйна срещу руската инвазия, след като хаосът във Вашингтон разтревожи съюзниците на САЩ.

„Това наистина ме тревожи“, каза Байдън пред репортери, попитан дали отстраняването на председателя на Камарата на представителите на Кевин Маккарти от хардлайнерите в собствената му Републиканска партия може да намали средства за военните усилия на Украйна. „Но знам, че има мнозинство от членовете на Камарата на представителите и Сената от двете партии, които са казали, че подкрепят финансирането на Украйна.“ Байдън посочи, че има „друго средство, чрез което може да успеем да намерим финансиране“ без одобрението на Конгреса, но не даде повече подробности.

„Съвсем скоро ще произнеса голяма реч, която ще направя по този въпрос и защо е изключително важно за Съединените щати и нашите съюзници да спазваме ангажимента си“, каза Байдън. Той отказа да уточни кога ще произнесе речта. /БГНЕС