Байдън призовава за край на омразата "във всички форми"

Президентът на САЩ Джо Байдън използва вечерята с група за правата на ЛГБТК във Вашингтон, за да осъди антисемитизма и ислямофобията на фона на войната между Израел и "Хамас".

„Преди седмица видяхме омразата, проявена по друг начин, с най-жестокото клане на евреи след Холокоста“, каза Байдън. „Повече от 1300 невинни живота са загубени в Израел, включително най-малко 27 американци. Деца, баби и дядовци са отвлечени, държани заложници от Хамас."

Президентът се обърна и към ситуацията в Газа, която той определи като "хуманитарна криза".

„Невинни палестински семейства – и огромното мнозинство нямат нищо общо с Хамас – се използват като живи щитове“, заяви американският президент.

Байдън нарече атаките напомняне, че „омразата просто се крие под скалите, докато не получи малко кислород“, добавяйки, че историята ни е учила многократно, че „антисемитизмът, ислямофобията, хомофобията и трансфобията са свързани“.

„Омразата към една група, оставена без отговор, отваря вратата за повече омраза, към повече групи, по-често, с готовност“, подчерта Байдън, като отбеляза, че „противоотровата срещу омразата е любовта, а мълчанието е съучастие“. /БГНЕС