Байдън: Решаването на хуманитарната криза в Газа е приоритет

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че справянето с хуманитарната криза в Газа е "приоритет".

"Не можем да изпускаме от поглед факта, че преобладаващото мнозинство от палестинците нямат нищо общо с ужасяващите атаки на Хамас и Хамас и в резултат на това те също страдат", каза Байдън по време на реч във Филаделфия, предаде АФП.

Президентът на САЩ отново изрази твърдата си подкрепа за Израел след съботната атака на бойците на Хамас, която той определи като "чисто зло".

"Уверяваме се, че Израел разполага с необходимото, за да се защити и да отговори на тези атаки", каза Байдън.

"Приоритет за мен е и спешното справяне с хуманитарната криза в Газа", каза той. "По мое указание нашите екипи работят в региона, включително комуникират директно с правителствата на Израел, Египет, Йордания и други арабски държави, както и с Организацията на обединените нации, за да увеличат подкрепата си."

Байдън заяви, че е разговарял със семействата на американците, взети за заложници от бойците на Хамас.

"Те преживяват агония, като не знаят какъв е статутът на техните синове, дъщери, съпрузи, съпруги, деца", каза той. "Това е ужасно.

"Работим денонощно, за да осигурим освобождаването на американците, държани от Хамас, в тясно сътрудничество с Израел и партньорите ни от целия регион", каза той. "Няма да спрем, докато не ги върнем у дома." /БГНЕС