Байдън: Рисковете, свързани с ИИ трябва да се обсъдят публично

Байдън заяви, че е необходимо да се обърне внимание на рисковете, свързани с изкуствения интелект за сигурността и икономиката.


Рисковете, които изкуственият интелект създава за националната сигурност и икономиката, трябва да бъдат адресирани публично, заяви президентът на САЩ Джо Байдън и добави, че ще потърси съвет от експерти.

"Моята администрация се ангажира да гарантира правата и сигурността на американците, като същевременно защитава личния живот, да се справи с пристрастията и дезинформацията, да се увери, че системите за изкуствен интелект са безопасни, преди да бъдат масово разпространени", каза Байдън на събитие в Сан Франциско.

Байдън се срещна с група лидери на гражданското общество и застъпници, които преди това са критикували влиянието на големите технологични компании, за да обсъдят изкуствения интелект.

"Исках да чуя пряко мнението на експертите", каза американският президент.

Няколко правителства обмислят как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология, която през последните месеци преживя бум на инвестиции и потребителска популярност след пускането на ChatGPT на OpenAI.

В срещата на Байдън от вторник участваха Тристан Харис, изпълнителен директор на Центъра за хуманни технологии, основателката на Лигата за алгоритмична справедливост Джой Буоламвини и професорът от Станфордския университет Роб Райх.

Регулаторните органи в световен мащаб се опитват да изготвят правила, регулиращи използването на генеративния изкуствен интелект, който може да създава текст и изображения и чието въздействие се сравнява с появата на интернет.

Наскоро Байдън обсъди въпроса за ИИ и с други световни лидери, включително с британския министър-председател Риши Сунак, чието правителство по-късно тази година ще проведе първата глобална среща на върха по въпросите на безопасността на изкуствения интелект. Очаква се Байдън да обсъди темата с индийския министър-председател Нарендра Моди по време на текущото му посещение в САЩ.

Миналата седмица законодателите от Европейския съюз се съгласиха с промените в проекта за правила за изкуствения интелект, предложен от Европейската комисия в опит да се установи глобален стандарт за технологията, използвана във всичко - от автоматизирани фабрики до самоуправляващи се автомобили и чатботове./БГНЕС