Байдън: САЩ са готови да унищожат химическите си оръжия до есента

Администрацията на Съединените щати е готова да завърши напълно процеса на унищожаване на химическите си оръжия до есента на тази година. Това се казва в писмено изявление на президента на САЩ Джо Байдън, публикувано в петък в навечерието на Петата конференция на държавите - страни по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която ще се проведе на 15-19 май в Хага.


"Като работят заедно за постигането на общата ни цел, Съединените щати дават пример. Ние сме на път да завършим ликвидирането на запасите си от химически оръжия до тази есен - важен етап в разоръжаването, който отговаря на най-високите стандарти за прозрачност и обществена безопасност", твърди държавният глава. САЩ са единствената държава в света, която притежава химически оръжия. Москва многократно е призовавала Вашингтон да изпълни задълженията си по конвенцията, предаде ТАСС.

В същото време американският лидер е подчертавал необходимостта от спазване на тези ангажименти, въпреки че САЩ многократно са отлагали крайния срок за приключване на ликвидирането на химическите оръжия. "Химическите оръжия донесоха невъобразими ужаси на нашия свят и те никога повече не трябва да бъдат разработвани и използвани. Това е ангажиментът, който международната общност пое, когато Организацията за забрана на химическите оръжия беше създадена с конвенция през 1997 г., и това е ангажимент, който трябва да потвърждаваме всеки ден, докато светът ни се освободи от заплахата на химическите оръжия", заяви президентът на САЩ.

"Призовавам всички държави да отстояват истината и да се присъединят към нас, за да потърсим отговорност за нарушенията на този договор, включително за използването на зарин и хлор от страна на Сирия и за използването на нервнопаралитичното вещество "Новичок" от страна на Русия. Използването на химически оръжия е неприемливо и светът може да бъде сигурен, че Съединените щати няма да се успокоят в тази борба срещу безнаказаността", твърди американският лидер. Руската страна категорично отрича твърденията за използване на "Новичок". Москва също така многократно е заявявала, че заключенията за евентуална употреба на химическо оръжие от страна на Дамаск не издържат на проверката./БГНЕС