Байдън: Сделката за тавана на дълга предотврати икономически колапс

В обръщение към нацията от Овалния кабинет президентът Джо Байдън заяви, че повишаването на лимита на дълга на САЩ е предотвратило "икономически колапс", предаде Би Би Си.


Той обеща да подпише съответния законопроект, след като документът премина през Конгреса с двупартийна подкрепа.

Президентът похвали републиканските си колеги, като заяви, че те "са действали добросъвестно".

Той заяви, че неизпълнение на задълженията на САЩ по дълга им в размер на 31,4 млрд. долара до крайния срок в понеделник би било "катастрофално".

Речите към нацията от Овалния кабинет обикновено са отредени за големи кризи, като например война или природни бедствия.

В продължение на седмици Белият дом и републиканците обсъждаха подробностите по сделката и имаше скептицизъм относно това дали пакетът действително ще бъде финализиран преди правителството на САЩ да изчерпи парите си на 5 юни.

В четвъртък вечерта законопроектът беше приет с 63-36 гласа в Сената, ден след като с лекота премина през Камарата на представителите.

Президентът похвали лидерите на Конгреса, включително републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти и републиканския лидер на Сената Мич Макконъл.

"Те действаха отговорно и поставиха благото на страната пред политиката", каза г-н Байдън, който се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Сделката спира действието на лимита на дълга до 1 януари 2025 г. и ограничава разходите, които не са свързани с отбраната, като същевременно разширява изискванията за работа за хранителни и здравни помощи, наред с други разпоредби.

Ще се увеличи и пълното финансиране на медицинските грижи за ветераните от армията, в съответствие с това, към което се стремеше президентът Байдън.

Законодателството ще доведе до икономии в размер на 1,5 млрд. долара за десетилетие, заяви във вторник независимата Бюджетна служба на Конгреса.

Въпреки че до голяма степен това беше двупартиен законопроект, имаше републиканци, които заявиха, че сделката не предвижда достатъчно съкращения, докато някои демократи казаха, че тя отива твърде далеч в тези мерки./БГНЕС