Байдън се бори за политическа изгода година след плана за климата

Ако можеше да го направи отново, вероятно щеше да избере друго име: Година по-късно Джо Байдън се бори да убеди американците в ползите от Закона за намаляване на инфлацията (IRA).


Изключително амбициозният проект има за цел да ускори прехода на Америка към чиста енергия, да възстанови нейната индустриална мощ и да увеличи социалната справедливост.

На 16 август 2022 г., когато президентът на САЩ подписва плана на стойност 750 млрд. долара, държавата беше в разгара на драматичен скок на цените, който сриваше популярността на лидера на демократите.

Така че "Законът за намаляване на инфлацията" изглеждаше логично име, въпреки че планът имаше за цел до голяма степен - чрез около 350 млрд. долара субсидии и данъчни облекчения - да ускори прехода към зелена енергия.

"Иска ми се да не го бях наричал така, защото той има по-малко общо с инфлацията, отколкото с осигуряването на алтернативи, които генерират икономически растеж", каза Байдън на неотдавнашна среща с донори в западния щат Юта.

Предишния ден 80-годишният демократ, който се стреми към втори мандат на поста през следващата година, откри проект за устойчива енергия, който според него символизира най-доброто от IRA, предаде АФП.

Този проект в близкото Ню Мексико включва изграждането на вятърни турбини за производство на електроенергия на мястото, където някога е имало фабрика за производство на пластмасови съдове - в щат, който страда от тежките последици от изменението на климата под формата на горски пожари и екстремни температури.

Белият дом твърди, че от влизането си в сила IRA е стимулирала частни инвестиции в сектора на чистата енергия в размер на 110 млрд. долара, което е предизвикало безпокойство сред европейците и други съюзници с обявената амбиция за индустриална независимост.

"Това е най-значимото законодателство в областта на климата и чистата енергия в историята на САЩ", заяви Лори Бърд от Института за световни ресурси, екологична група.

Предвидените в него стимули "са предназначени да действат в продължение на едно десетилетие", а ефектът им "би трябвало да продължи и след това", каза тя.

Проучване, проведено от девет екипа американски изследователи, установи, че до 2035 г. IRA би трябвало да намали емисиите в САЩ с 43 и 48% в сравнение с нивата от 2005 г.

Това не отговаря на официалната цел за намаляване на емисиите наполовина до 2030 г.

Постигането на тази цел, според много активисти, ще изисква не само примамливи финансови "моркови", но и заплаха от регулаторни "тояги" - които обаче могат да срещнат сериозна пречка, ако стигнат до консервативния Върховен съд.

Засега неотложната грижа на Байдън е да намери начини да се възползва преди президентските избори през ноември 2024 г. от това, което той нарича "Байденомика".

Този термин има за цел да обхване както сегашната жизненост на американската икономика, така и обещаващото бъдеще, изградено отчасти върху IRA, но и върху големи инвестиционни програми в технологиите и инфраструктурата.

"Хората все още не знаят, че промените, които настъпват, са следствие от това, което направихме", каза Байдън пред донори от Юта в четвъртък. "И ще отнеме малко време, за да се разбере това."

Републиканската партия отвърна на кампанията на Байдън, като наскоро излезе с изявление, в което осмива неговия "отчаян опит да продаде така наречения Закон за намаляване на инфлацията", който обяви за "измама".

Байдън обаче като че ли изпитва удоволствие да изтъква, че републиканските законодатели изглежда нямат никакъв проблем да приемат финансирането по IRA, когато то се плаща за проекти в собствените им райони.

В сряда той дори посочи една особено яростна поддръжничка на Доналд Тръмп - конгресменката Лорън Бойбърт.

Байдън отбеляза с ясен сарказъм, че Законът за намаляване на инфлацията е помогнал за плащането на огромен завод за вятърни турбини в района на Колорадо на тази "много тиха републиканка", която, подобно на други от своята партия, се е противопоставила на IRA.

"Тя се възмущаваше от приемането му", каза Байдън и добави с усмивка: "Няма страшно, сега го приветства." /БГНЕС