Байдън се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Президентът Джо Байдън ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г., като на рекордната възраст от 80 години се впуска в нова яростна кампания в Белия дом, за да "довърши работата".

"Всяко поколение има момент, в който е трябвало да се застъпи за демокрацията. Да отстояват основните си свободи. Вярвам, че това е нашият момент. Ето защо се кандидатирам за преизбиране за президент на Съединените щати. Присъединете се към нас. Нека да довършим работата", написа Байдън в Туитър заедно с видеоклип.

Нито Белият дом, нито Демократическата партия, нито самият президент бяха потвърдили, че той ще обяви това, но множество американски медии, позовавайки се на неназовани източници, твърдяха, че ходът ще бъде направен днес.

"Ще ви съобщя съвсем скоро", каза Байдън пред репортери, когато бе попитан за изявлението.

Датата се пада точно четири години след като Байдън обяви кандидатурата си за изборите през 2020 г., на които победи Доналд Тръмп.

76-годишният Тръмп също вече обяви кандидатурата си за завръщане през 2024 г. и е твърд фаворит за номинация на Републиканската партия, въпреки че му беше повдигнато обвинение и остава под множество други разследвания.

Днешната програма на Байдън включва обръщение по въпросите на икономиката в конферентна зала на хотел във Вашингтон.

Макар и да не е предизборно събитие, планираната тема - "как неговата програма за инвестиции в Америка връща производството, възстановява средната класа и създава добре платени работни места" - ще бъде в основата на посланието на демократа за 2024 г.

Вечерта Байдън и първата дама Джил Байдън ще посетят Мемориала на корейската война във Вашингтон заедно с южнокорейския президент Юн Сук Йол и съпругата му.

Републиканската партия реагира на съобщението на президента Джо Байдън, като го нарече "откъснат от реалността".

"Байдън е толкова откъснат от реалността, че след като създава криза след криза, смята, че заслужава още четири години", се казва в изявление на Националния комитет на Републиканската партия. "Ако гласоподавателите позволят на Байдън да "довърши работата", инфлацията ще продължи да расте, нивото на престъпността ще се повиши, още повече фентанил ще преминава през нашите отворени граници, децата ще продължат да бъдат изоставяни, а американските семейства ще бъдат в по-лошо положение." /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон