Байдън: Ще бъде много опасно, ако до Рамадан няма прекратяване на огъня в Газа

Джо Байдън заяви, че е необходимо прекратяване на огъня в Газа, тъй като ситуацията ще стане "много опасна" в Израел и особено в Йерусалим, ако военните действия продължат по време на свещения за исляма месец Рамадан, който започва на 10 или 11 март, предаде АФП.


"Всичко е в ръцете на Хамас", каза американският президент.

Той добави, че "израелците са оказали съдействие" и че на масата е било представено "разумно" предложение, което да позволи освобождаването на заложници в замяна на палестински затворници, придружено от примирие в сраженията.

Египетски, американски и катарски посредници бяха в Кайро и се опитваха да постигнат компромис от двете страни преди началото на постния месец.

Вашингтон е обезпокоен от евентуален ръст на насилието по време на Рамадана и вече призова Израел например да гарантира на мюсюлманските поклонници достъп до джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим.

Американците, основният съюзник на Израел, също надигнаха глас през последните дни в отговор на все по-катастрофалната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

"Трябва да доставим повече помощ в Газа, няма извинения", заяви Джо Байдън отново пред Израел, тъй като палестинската територия е заплашена от масов глад.

"Работя много усърдно" с израелските власти, заяви президентът на САЩ. /БГНЕС