Байдън ще обсъди помощта за Украйна и Израел с лидерите на Конгреса

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с лидерите на Конгреса в Белия дом, за да обсъди искането си за отпускане на бюджетна помощ за Украйна, Израел и други мерки в областта на националната сигурност. Срещата е насрочена за 17 януари.


"Президентът Байдън ще приеме в Белия дом лидерите на Конгреса от Сената и Камарата на представителите, както и ключови лидери на комисии и високопоставени членове, за да обсъдят изключителната важност на допълнителното му искане за националната сигурност", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от The Hill.

По думите ѝ Белият дом очаква да чуе конструктивна позиция по този въпрос от висши американски законодатели, представляващи както Демократическата, така и Републиканската партия.

Жан-Пиер подчерта, че в момента е преждевременно да се говори за споразумение относно разпределението на помощта за Украйна и Израел, но според нея Белият дом и законодателите "се движат в правилната посока".

От 24 февруари 2022 г. насам САЩ са изпратили на Украйна военна помощ в размер на около 44 млрд. долара. На 27 декември 2023 г. администрацията на президента на САЩ обяви последния одобрен от Конгреса пакет от военна помощ в размер на 250 млн. долара. Сега в Конгреса на САЩ се водят дебати между републиканците и демократите относно по-нататъшната подкрепа за Украйна. По данни на Белия дом в момента американските власти не разработват нови пакети за помощ за Украйна поради липса на средства, отпуснати за тази цел./БГНЕС