Байдън съкрати церемонията по случай Рамадан в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън е съкратил традиционното събитие за Рамазана в Белия дом на фона на напрежението, свързано с подкрепата му за израелската офанзива в Газа, съобщиха официални лица на 2 април.


Мюсюлманските лидери ще се срещнат с Байдън, "за да обсъдят въпроси от значение за общността", но са поискали да няма вечеря за прекъсване на поста, известна като ифтар, заяви прессекретарят Карин Жан-Пиер, предаде АФП.

Вместо това Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще проведат малка молитва и ифтар след срещата с няколко висши мюсюлмански служители на администрацията, каза Жан-Пиер на ежедневния брифинг.

Американските медии съобщиха, че редица мюсюлмански групи са отказали покани за вечеря по случай Рамазана, считайки, че е обидно да се прави това, когато в Газа цари глад.

"Лидерите на общността изразиха предпочитание да направят среща, среща на работна група", каза Жан-Пиер. "Ние се вслушахме, чухме и коригирахме формата, за да отговорим на изискванията".

Байдън се сблъска с протести и нарастващ вътрешен гняв заради това, че предостави на ключовия съюзник на САЩ Израел военна помощ за офанзивата му в ивицата Газа след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Тъй като броят на загиналите палестинци нараства, а помощта едва постъпва в Газа, демократите се опасяват, че въпросът може да навреди на шансовете на Байдън за преизбиране през ноември.

Напоследък Байдън засили натиска върху Израел да намали жертвите сред цивилното население, като миналата седмица САЩ разгневиха своя съюзник, въздържайки се при гласуването на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня, което позволи тя да бъде приета.

От времето на администрацията на Бил Клинтън всяка година Белият дом е домакин или на събитие по случай празника Курбан байрам - с който завършва постният месец Рамадан - или на хранене, с което се нарушава постът от сутрин до вечер.

Досега Байдън следваше тази традиция.

Единственият президент на САЩ, който не направи това, беше Доналд Тръмп, който в миналото имаше антимюсюлманска реторика и издаде забрана за пътуване на пътници от няколко предимно мюсюлмански държави./БГНЕС