Байдън спечели първичните избори в Южна Каролина

Президентът на САЩ Джо Байдън победи в първичните избори на демократите в Южна Каролина, след което обеща да направи съперника на Републиканската партия Доналд Тръмп „губещ“ на изборите през ноември.

81-годишният действащ президент започна похода си към номинацията на своята партия със смазваща победа над двама изоставащи съперници, според прогнози на американски медии.

Но демократите ще се вгледат в резултатите от първичните избори, за да видят дали Байдън, борейки се с ниски рейтинги на одобрение, е спечелил подкрепата на чернокожите избиратели, които му помогнаха да стигне до Белия дом преди четири години.

„Сега, през 2024 г., хората от Южна Каролина отново изразиха позицията си и не се съмнявам, че вие ни поставихте на пътя към спечелването на президентския пост отново – и превръщането на Доналд Тръмп в губещ – отново“, каза Байдън.

Южният американски щат даде старт на пътя на Байдън към Белия дом през 2020 г., когато той обърна кампанията си в положителна посока след поредица от спънки в първичните избори.

Байдън имаше само двама претенденти: конгресменът от Минесота Дийн Филипс и авторът на бестселъри за личностно развитие Мариан Уилямсън.

"Кои са другите двама души в бюлетината? Дори не погледнах", пошегува се пенсионерката Джейн Дъглас, на 69 години, напускайки избирателна секция в основно училище в Чарлстън.

Избирателната активност остана ниска, като само малка част от гласоподавателите в избирателните секции, тъй като много хора очевидно гледаха на победата на Байдън като на предрешен резултат, предаде АФП.

Самият той призова гласоподавателите да отидат до урните във видео в X като каза: „Южна Каролина, отидете да гласувате днес!“

Въпреки че има вероятност щатът да остане в ръцете на републиканците през ноември, както се случва от 1980 г. насам, Байдън смята победата за доказателство за своята подкрепа сред чернокожите избиратели.

Някои от тях казват, че резултатите на Байдън като президент са предимно задоволителни. Те признават липсата на ентусиазъм за кандидатурата му за втори мандат, но и не искат да станат Тръмп да победи.

Редица скорошни социологически проучвания обаче показаха, че подкрепата за Байдън намалява сред чернокожите гласоподаватели, особено сред младите, на фона на разочарованието, че той не е обърнал внимание на техните приоритети, въпреки че той получи подкрепата им преди четири години.

Но други социологически проучвания показват, че той изпреварва Тръмп или е наравно с него, дори ако личните му рейтинги на одобрение остават на ниски нива, невиждани за действащ президент от десетилетия.

Байдън вече насочи вниманието си към първичните избори следващата седмица в Невада, където ще проведе предизборно събитие.

Първичните избори на Републиканската партия на 24 февруари вероятно ще бъдат по-драматични от тези на Демократическата партия. Тръмп ще се опита да нанесе финален удар на бившия губернатор на Южна Каролина и посланик в ООН Ники Хейли на нейна територия. /БГНЕС