Байдън: Тръмп със сигурност е подкрепил бунта на 6 януари

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Доналд Тръмп със сигурност е подкрепил въстание, след като висшият съд на Колорадо блокира републиканеца да се кандидатира за втори мандат заради нападението над Капитолия през 2021 г.

"Ще оставя съда да вземе това решение. Но той със сигурност е подкрепил въстание. Няма съмнение по въпроса, никакво, нула", каза Байдън пред репортери, след като пристигна в Милуоки, Уисконсин, на борда на Air Force One.

"Това е очевидно. Вие видяхте всичко", добави 81-годишният демократ, който вероятно ще се изправи срещу Тръмп в близката битка на президентските избори през 2024 г. в реванш на битката им през 2020 г.

Кампанията на бившия президент Тръмп заяви, че ще обжалва пред Върховния съд на САЩ решението от Колорадо, което се отнася само за предаварителните избори в щата.

Това е първият от редица съдебни искове в цялата страна, които успешно се позовават на 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, която забранява заемането на длъжността на всеки, заклел се да защитава страната, който по-късно участва във въстание.

Байдън заяви на предизборен мийтинг край Вашингтон, че "най-голямата заплаха, която Тръмп представлява, е за нашата демокрация. Защото ако загубим, ще загубим всичко".

Той описа Тръмп като "наблюдател, докато тълпата атакува Капитолия" при нападението на привържениците на републиканеца на 6 януари 2021 г., целящо да отмени загубата на Тръмп от Байдън.

"Това е бивш президент, който всъщност одобрява и насърчава насилието срещу своите съграждани", каза той. "Това е отвратително." /БГНЕС