Байлс: Системата позволи на Лари Насар да издевателства над нас

Най-успешната гимнастичка в историята Симон Байлс даде показания пред Сената на САЩ във връзка със сексуалното насилие, на което тя и още стотици други гимнастички, са били подложени от бившия доктор на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар.

Симон Байлс е четирикратна олимпийска шампионка

В началото на 2018 година Насар бе осъден на доживотен затвор, след като се призна за виновен по обвиненията, че в продължение на години е издевателствал над повече от 330 момичета под претекста, че извършва "медицински процедури". Впоследствие Сенатски комитет започна разследване на бавната и неточна реакция на ФБР по случая, като вчера показания пред комисията дадоха Байлс и три нейни бивши съотборнички - Али Райсман, Макайла Мароуни и Маги Никълс, както и директорът на ФБР Кристофър Рей.

"Виня Лари Насар, но също така виня системата, която му позволи и помогна да издевателства над нас. Ако позволиш на един хищник да наранява деца, последствията ще са бързи и тежки", сподели през сълзи Байлс. От показанията на гимнастичките стана ясно, че агентите на ФБР в Индианаполис, пред които са направени първите показания срещу Насар, са се опитали да прикрият престъпленията на извършителя.

Макайла Мароуни не сдържа сълзите си по време на показанията си пред Сената

"Те не искаха да зачетат и се питаха да прикрият моята травма. Предпочетоха да си измислят лъжи за това, което съм казала, за да прикрият един сериен насилник на деца. Какъв е смисълът да съобщаваме за това насилие, щом нашите ФБР агенти ще заровят казаното в някое чекмедже?", заяви олимпийската шампионка от Лондон Мароуни.

Капитанката на националния отбор на Игрите през 2012 и 2016 Али Райсман изрази отвращението си от това, че все още "се бори, за да получи най-елементарни отговори и да види понасяне на отговорност". "През последните години стана болезнено ясно как възстановяването на една жертва е афектирано от отношението към случилото се", каза Райсман.

Директорът на ФБР Кристофър Рей, който застава начело на агенцията след проведеното разследване, призна, че агенти на бюрото са допуснали "фундаментални грешки" и са проявили "непростимо поведени" по случая. Той заяви, че един от виновниците е бил освободен миналата седмица, а другият се е пенсионирал, преди да може да понесе дисциплинарна отговорност. /БГНЕС