Бъкс довършиха Селтикс, Дюрант се контузи при успеха на Уориърс

Милуоки е на първия си финал в Източната конференция от 2001 насам.

Милуоки Бъкс е първият финалист в Източната конференция на НБА, след като победи гостуващия Бостън Селтикс със 116-91 в петия плейофен мач помежду им. Бъкс записаха четвърта поредна победа срещу този съперник и спечелиха серията с 4-1 победи. За първи път от 1983 г. те печелят плейофна серия срещу Селтикс, а са и за първи път на финалите от 2001 г. Там Милуоки ще очаква победителя измежду Филаделфия 76ърс и Торонто Раптърс, като резултатът е 3-2 в полза на „динозаврите".

Звездата на Милуоки Янис Адетокумбо реализира 20 точки и добави 8 асистенции и 8 борби към тях за успеха. Домакините бяха по-добрият отбор през цялата среща и успяха да спечелят всяка една от четирите части в мача. На полувремето преднината на Бъкс беше 13 точки, а до края стана почти двойно по-голяма. Милуоки също така реализира 45 точки срещу само 21 за Бостън от тройката.

„Невероятно е, направихме го като отбор. Не оплескахме нещата и просто си свършихме работата. Защитавахме се, движехме добре топката - така успяхме да затворим серията. Първият двубой не бяхме достатъчно фокусирани, но за следващите четири мача имахме съвсем друга нагласа. Това ни позволи да ги спечелим и да стигнем до финалите", каза след срещата Адетокумбо.

Къри бе един от героите на Уориърс в последната четвърт, в която тимът остана без Дюрант на паркета.

В другия двубой от вечерта отборът на Голдън Стейт Уориърс надигра у дома Хюстън Рокетс със 104:99 в пети мач от полуфиналната серия между двата тима в Западната конференция, игран в Оукланд. Домакините по никакъв начин не показаха, че се притеснени от завръщането на „ракетите“ в серията, след като възпитаниците на Майк Д‘Антони изоставаха с 2:0 победи. 31:17 в откриващата четвърт отбеляза отличен старт за играчите на Стив Кър, които играеха вдъхновено и стабилно в защита. Във втората авансът на „воините“ достигна 20 след серия от 17-0, но Хюстън намали на 14 на голямата почивка – 57:43. След нея, обаче, гостуващият състав стана по-агресивен и солиден в отбрана, което позволи на тима да изравни резултата преди началото на заключителната четвърт. В края на третата четвърт Кевин Дюрант получи разтежение на десния прасец и напусна паркета при 2:05 до края на частта, като не се завърна отново. Все още не е ясно какво е състоянието на една от звездите на действащия шампион, който тепърва ще премине ядрено-магнитен резонанс.

В решителната четвърт Голдън Стейт успя да наложи своята воля, най-вече чрез няколко тройки на Стеф Къри и Клей Томпсън, които излязоха на сцената в отсъствието на намиращия се в отлична форма Дюрант. Уориърс удържаха съперника и поведоха с 3-2 в полуфиналната серия на Запад. Най-резултатен за победителите бе Томпсън с 27 точки, Къри добави 25, а Дюрант – 22. За Рокетс Джеймс Хардън завърши с 31 точки, а Пи Джей Тъкър добави дабъл-дабъл – 13 точки и 10 борби, но те се оказаха крайно недостатъчни за тексасци. Те ще се опитат да докарат серията до решителен седми двубой в своята зала „Тойота Сентър“ в петък вечер. /БГНЕС