Бактерии в оралната микрофлора причиняват хипертония

Американски биолози установиха, че вероятността от хипертония при жените се увеличава значително, ако в микрофлората на устата им присъстват определени видове бактерии, свързани с развитието на възпаление на венците - перодонтит. Това беше съобщено от пресслужбата на Американската асоциация по сърдечни заболявания (AHA).

"Пародонтитът и хипертонията се срещат особено често при по-възрастните хора, което може да означава, че рискът от развитие на последното заболяване може да бъде значително намален чрез намаляване на честотата на хроничното възпаление на венците", каза професор Майкъл Ламонт от университета в Бъфало (САЩ), чиито думи са цитирани от пресслужбата на AHA.

Според статистиката на СЗО сърдечните и съдовите заболявания, включително инфарктите, инсултите и хроничната сърдечна недостатъчност, все още са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Около 17 милиона души умират от тях всяка година, като повечето имат такива проблеми поради хипертония - трайно високо налягане в кръвоносните съдове.

Ламонт и колегите му се интересували дали има връзка между вероятността от развитие на хипертония и характеристиките на микрофлората на човека. За да отговорят на този въпрос, учените анализирали данни, събрани от техни колеги в рамките на проекта BOPDS за проучване на честотата на остеопорозата и пародонтита сред по-възрастните жени. В инициативата са участвали повече от 1200 възрастни жени от Бъфало, чието здравословно състояние е било наблюдавано от здравни специалисти в продължение на две десетилетия. Те включват периодични тестове на оралната микрофлора и измерване на кръвното налягане. Професор Ламонт и колегите му използват тази информация, за да установят дали има връзка между микрофлората и хипертонията.

Техният анализ показва, че наличието на 10 вида бактерии в оралната микрофлора на по-възрастните жени увеличава риска от развитие на хипертония с около 10-16%, когато се вземат предвид всички възможни странични фактори, включително наличието или липсата на вредни навици. За разлика от тях появата на пет други микробни варианта намалява риска от развитие на високо кръвно налягане с 9-18%.

Последващо проучване на тези бактерии показва, че всички микроби от първата група са свързани с развитието на хронични разновидности на пародонтит и други форми на възпаление на венците и другите тъкани на устата. Наличието на останалите пет вида бактерии намалява риска от развитие на тези заболявания.

Всичко това според професор Ламонт и неговите колеги показва, че съществува връзка между хипертонията при жените и състоянието на тяхната микрофлора. Учените се надяват, че последващо проучване на тези бактерии ще им помогне да разберат дали те допринасят пряко за хипертонията или влияят косвено върху кръвоносната система на жените. /БГНЕС