Баку: Армения изгуби шанса си да стане независима държава

Армения изгуби шанса си да стане независима държава, заяви в четвъртък президентът на Азербайджан.

"Те изгубиха шанса да станат независима държава. Станаха напълно зависими, нещо като колония на друга държава, а сега може би и на други държави. И така, те загубиха шанса си да станат наистина независими и да изградят своето бъдеще, заради агресията срещу нас", заяви Илхам Алиев по време на 10-ия Глобален бакински форум.

Той изрази надежда, че други международни участници ще убедят Армения да сключи мирно споразумение с Азербайджан, съобщи Анадолската агенция.

Алиев припомни и петте принципа, които представи в Ереван миналата година и които, според него, "могат да бъдат основа за мирно споразумение с Армения".

Петте принципа на Баку призовават за взаимно признаване на суверенитета и териториалната цялост, отказ от териториални претенции една към друга, въздържане от заплахи за сигурността на другата страна, определяне на граници и установяване на дипломатически отношения, както и отваряне на транспортни и комуникационни линии.

Алиев заяви още, че Армения е провеждала "политика на етническо прочистване срещу азербайджанците, прогонила ги е от Карабах и е предизвикала страдания на един милион азербайджанци".

"Но моето послание е, че ние си отмъстихме на бойното поле. Не сме извършили никакви военни престъпления, за разлика от арменците. Не сме извършили геноцид, за разлика от начина, по който арменците постъпиха с нас. И ние си отмъстихме на бойното поле. Така че сега е време за мир", добави Алиев.

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, международно призната за част от Азербайджан.

През есента на 2020 г., в продължение на 44 дни на сблъсъци, Баку освободи няколко града, села и населени места от арменската окупация, което завърши с примирие, сключено с посредничеството на Москва. Мирното споразумение се празнува като триумф в Азербайджан. /БГНЕС

Баку / Азербайджан