Баку призова Париж да не се намесва в ареста на обвинения в шпионаж французин

Азербайджан отправи молба към Франция да не се "намесва" във вътрешните ѝ работи, след като Баку арестува французин по обвинение в шпионаж, а напрежението между двете страни се изостри, предаде АФП.


Баку обвини Франция, че подкрепя заклетия враг на Азербайджан - Армения, както по дипломатически, така и по военен път, и че се опитва да подклажда напрежението в Южен Кавказ.

Френският гражданин Мартин Райън е бил арестуван на 4 декември миналата година, като според азербайджанските власти е заподозрян в "шпионаж".

Париж разкритикува задържането му като " своеволие", твърдения, които Баку нарече "невалидни".

"Това необосновано изявление е пореден опит за изопачаване на действителността и намеса във вътрешните работи на Азербайджан", се отбелязва в изявление на азербайджанското външно министерство.

Външното министерство заяви, че служители на френското посолство са посетили французина няколко пъти след задържането му.

Съдът е постановил, че той ще бъде задържан в предварителния арест за срок от 4 месеца.

Дипломатическото напрежение между Париж и Баку ескалира в края на декември, когато Азербайджан нареди на двама френски дипломати да напуснат страната.

Франция обяви двама азербайджански дипломати за "персона нон грата" като реципрочна мярка.

През ноември азербайджанският президент Илхам Алиев обвини Франция, че подстрекава конфликта в Кавказ, като въоръжава Армения.

През последните три десетилетия Азербайджан и Армения са водили три войни за района на Нагорни Карабах, който е завзет от арменските сили при разпадането на Съветския съюз.

По време на последната военна операция Азербайджан пое пълен контрол над Карабах с изненадваща офанзива миналата година.

Този ход предизвика известно международно осъждане, включително от страна на Франция, но също така и надежда за постигане на споразумение, което да сложи край на дългогодишния конфликт между Баку и Ереван.

Според доклад, видян от АФП през ноември, Париж също така е свързал азербайджански фигури с дезинформационна кампания, целяща да опетни репутацията на Франция като домакин на Олимпийските игри през 2024 г. Франция е дом на голяма арменска диаспора. /БГНЕС