Балабанов: Сегашните правила за провеждане на референдум са вредни

В ролята си на председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, ще отворя диалога и бъдещите процедури за промени в целостта на Закона за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, като особено внимание ще отделим на правилата за провеждането на референдуми. Сегашните правила са вредни. Това каза Станислав Балабанов от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

Балабанов припомни, че през 2016г. инициираха национален референдум за промяна на политическата система у нас. „На този референдум гласуваха над 3, 5 млн. български граждани, от които над 2,5 млн. гласуваха за идеите, които тогава предложихме”, каза Балабанов.

„Още тогава разбрахме, че въпреки огромното ни желание и енергия, които вложихме в продължение на няколко месеца, правилата и Закона за прякото участие на гражданите са направени така, за да гарантират на която и да е политическа клика спокойствие, защото при така действащите правила и закон, е невъзможно един референдум да бъде успешно завършен и исканията на хората да се превърнат в закон”, заяви той.

По думите му, разбрали по трудния начин, че дори и да мечтаят „някъде там има политици, облечени във власт, които убиват мечтите – нашите и тези на над 2,5 млн. българи”.

„Осъзнахме, че след като не можем да променяме отвън, ще трябва да променяме отвътре, затова създадохме ПП ИТН и заедно с нашия лидер Слави Трифонов и колегите си казахме, че няма сила на света, която да ни накара да забравим тези 2,5 млн. българи”, заяви Балабанов.

„Днес в 47-ия парламент, няколко години след инициирания от нас референдум, имаме възможността като част от управляващата коалиция, отново да напомним за същността на ИТН и да действаме практично. В ролята си на председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, ще отворя диалога и бъдещите процедури за промени в целостта на Закона за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, като особено внимание ще отделим на правилата за провеждането на референдум. Сегашните правила за вредни. Вредни са, защото вместо българското общество да държи в ръцете си най-силното оръжие - референдумът, за да променя, бившите слуги на това общество са градили с години, за съжаление, тази законова стена така, за да се крият и да им е угодно”, заяви той.

Под думите му затова от ИТН ще направят всичко възможно промените, които ще предложат да създадат една нормална, демократична, прозрачна и законова среда, за да може българските граждани да бъдат питани, когато има значими и важни за цялото ни общество теми и техния глас да е закон.

„Заедно с колегите от ИТН, и в частност с юристите ни от групата, ще инициираме създаването на работна група от членове от всички парламентарни групи, които са част от комисията за прякото участие на гражданите, за да обсъждаме нашите и да чуем идеите и предложенията на колегите ни. Ако се наложи ще направим и публични дискусии, за да чуем идеите и на гражданите, защото един такъв бъдещ закон заслужава колективен труд, за да бъдем максимално прозрачни”, заяви той. /БГНЕС