Балъков е десетият треньор на България от последното ни участие на голям форум

Балъков ще има задачата да стори това, което не успяха неговите предшественици в последните 15 години.

Красимир Балъков бе официално назначен за селекционер на националния отбор на България по футбол, замествайки досегашния наставник Петър Хубчев, който напусна поста. Балъков ще има задачата да класира "лъвовете" за финалите на Евро 2020 и по този начин да изпрати България на първи голям форум след 16-годишна пауза. В този период от участието ни на Евро 2004 в Португалия, начело на България са заставали общо 10 души, но нито един от тях не успя да постигне основната цел и да класира тима за Европейско или Световно първенство.

България се класира за финалите на Евро 2004 под ръководството на Пламен Марков, но след като отборът записа три загуби от Швеция, Дания и Италия на финалите на първенството, Марков подаде оставка. Той бе заменен от носителя на Златната топка Христо Стоичков, но воденият от него тим остана трети в квалификациите на Мондиал 2006. Стоичков напусна поста през 2007-ма година и България бе водена за кратко от Станимир Стоилов, след което на треньорския пост последователно застанаха Димитър Пенев, отново Пламен Марков, отново Станимир Стоилов, Лотар Матеус, Михаил Мадански (временно), Любослав Пенев, Ивайло Петев и Петър Хубчев. За съжаление, нито един от тях не успя да запише успешни квалификации и да изпрати България на голям форум.

Постепенно лидерите на отбора, класирал се за Евро 2004 се оттеглиха от националния отбор - Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров - играчи, които дълги години бяха с основна роля в отбори от най-силните клубни първенства. Техните заместници не бяха от същата класа и в последните квалификационни цикли България дори не изглежда близо до класиране, макар и тимът да показа на моменти обещаващи знаци под ръководството на Любо Пенев и Петър Хубчев.

Сега тежката задача да сложи край на сушата се поверява на Красимир Балъков, който бе с основна заслуга за класирането ни на Европейското първенство в Португалия преди 15 години като играч, макар и да не взе участие на финалите на надпреварата. Балъков поема отбора след два изиграни мача от началото на цикъла - равенства с Косово и Черна Гора, като другите отбори в нашата група са Англия и Чехия. Намиращият се в отлична форма тим на Англия е явният фаворит за първото място, докато другите четири отбора ще си оспорват второто място, което също носи директно класиране за Евро 2020.

При представянето си като национален селекционер Балъков изтъкна, че ще гони класиране за Евро 2020, а това все пак изглежда постижимо, макар и трудно, като се имат предвид съперниците ни. Дали е по силите на този национален отбор ще стане ясно още в началото на юни, когато Балъков ще дебютира начело на тима с гостуване на Чехия в Прага и домакинство на Косово в София. Успешен развой на тези два мача (4-6 точки) би ни поставил в добра позиция за преследване на второто място в групата, но от друга страна, ако отново останем без победа, то надеждите ще бъдат минимални.

Самият Балъков постигна добри резултати с тима на Етър в последните две години, като през миналия сезон стабилизира отбора и го остави в Първа лига, а през тази кампания продължава битката за седмото място и евентуално участие в евротурнирите. Надали обаче настроението сред феновете на националния отбор е особено оптимистично, тъй като в мача с Косово през март се видя, че тимът, който съществува само от няколко години, превъзхожда нашия като качества, макар и да не успя да ни победи в Прищина. Истината е, че на българския отбор определено липсва класа, особено ако се направи сравнение със знаменития ни отбор от САЩ '94, пълен с футболисти на топ ниво, или дори с тима от 2004-та година, воден от Бербатов, Стилиян и Мартин. В момента нямаме нито един играч, който да играе в някое от водещите първенства в Европа, а малкото ни талантливи млади играчи имат сериозни затруднения да се наложат в чужди отбори и да покажат същата форма, която са показвали в родното първенство.

Често самите национали и техните треньори признават липсата на класа и говорят за това как ние трябва да покажем силен дух и сплотена игра, за да я компенсираме и да можем да се противопоставим на съперниците си. Макар и нашите играчи действително да показват борбеност и задружност в последните години, то си личи, че това надали ще е достатъчно, за да се стигне до участие на голям форум. Може би вече е настъпил момент да се намали фокуса от представянето на националния отбор и да се помисли за цялостна стратегия, която би спомогнала за това в България да излизат по-талантливи и качествени футболисти, които да могат да са конкурентни на съперниците си в Европа. А изграждането на подобна стратегия е задача на Българския футболен съюз.

Програма на България до края на квалификациите за Евро 2020:

7 юни: Чехия - България

10 юни: България - Косово

7 септември: Англия - България

11 октомври: Черна Гора - България

14 октомври: България - Англия

17 ноември: България - Чехия. /БГНЕС

--------------------------------------------------------

Коментар на спортния отдел на БГНЕС