Балет „Арабеск“ с празнична гала вечер

„Тази новогодишна гала вечер вече почти е традиция за трупата. От няколко години ние представяме на коледно-новогодишните празници пред нашата публика специална програма. Някой път това е концертна програма, а тази година сме избрали да представим „Кармина Бурана“ и „Болеро“. Това заяви пред БГНЕС Боряна Сечанова, която е хореограф на „Кармина Бурана“.

Новогодишната гала вечер на балет "Арабеск"е днес и ще бъдат представени "Кармина Бурана" и „Болеро“ в Музикалния театър.

Това са два от нашите най-емблематични спектакли на трупата. На „Кармина Бурана“ премиерата беше 2004 г. Това е третата постановка за балет „Арабеск“. Преди това има още 2 постановки, но те са много по-различни. А „Болеро“ е в златния архив на балет „Арабеск“ – един великолепен спектакъл на Маргарита Арнаудова, отпреди 30 години, но той винаги зарежда публиката с много емоция и празнично настроение“, подчерта Сечанова.

Тя добави, че великолепната хореография на Маргарита Арнаудова е основната причина за успеха на спектакъла и е чест за няколко поколения танцьори да участват в него. По думите й всяко поколение като че ли допринася с нова интерпретация, поради което спектакълът изглежда винаги жив и съвременен.

„Кармина Бурана“ вече 20 години се представя на публиката. Специалното за тази вечер е, че отново имат дебют. В ролята на Фортуна ще видим великолепната балерина на балет „Арабеск“ Константина Ханджиева. Тя е вече четвърто поколение танцьор, който влиза в тази роля. Много вълнуващо ще бъде нейното представяне. В останалите главни роли ще видим Даниела Иванова, Васил Типчиков и др. Очакваме с нетърпение срещата ни с публиката тази вечер. Имахме една доста сериозна и неприятна година с не толкова многобройни срещи с публиката, със срещи с тази коварна болест. За танцьорите това беше едно голямо изпитание, защото голяма част от тях преминаха през болестта, трудно се възстановяват, но всичко това вече е останало в миналото и тази вечер искаме наистина да зарадваме публиката с този спектакъл“, уточни още тя.

Сечанова отбеляза, че балет „Арабеск“ ще продължи новогодишните празници с един специален празничен спектакъл „Лешникотрошачката“, който ще се проведе на 9 януари. С него ще бъде завършен цикълът от коледно-новогодишни спектакли.

„Радвам се, че наистина имаме публика, която е зажадняла да излезе, да се отпусне, да преживее една друга емоция, защото, разбира се, пред телевизора и пред компютъра е различно. Много е важно да преминем през това изпитание със здрав разум, да се ваксинираме и да се почувстваме част от една общност, добре информирана, интелигентна и оттам нататък ние трябва да направим каквото трябва, за да посрещнем Новата година с високо вдигната глава“, допълни хореографът.

Тя изтъкна също така, че в трупата се стремят да има много разнообразен репертоар.

„Имаме много спектакли в по-модерен стил, защото „Арабеск“ е трупа за съвременен танц. Но имаме и спектакли, които са неокласика, защото те са базирани преди всичко на класическа основа, разработена с по-съвременна танцова техника. Специално за „Кармина Бурана“ мога да кажа, че отличителното за нея е великолепната музика на Карл Орф. Смисълът и посланието на този спектакъл е, че колелото на Фортуна се върти и че веднъж ние сме на върха, веднъж сме отдолу. И че съдбата невинаги се определя от нашите желания и от нашата подготовка. Много често на нас ни се случват неща, за които ние не сме подготвени и не желаем да се случат, но въпреки всичко трябва да посрещнем всичко това, което ни е предопределено и да не се оставим на течението, а наистина да се борим за нашето щастие“, отбеляза още Сечанова.

Хореографът добави, че текстовете, по които е направена „Кармина Бурана“, са германски средновековни текстове, които като че ли всяко поколение преоткрива. Според нея те са толкова актуални и съвременни, че това е наистина един спектакъл, който всеки път те връща назад, но като че ли по една спирала.

„Гледайки „Кармина“ и слушайки музиката на Карл Орф, ти разбираш, че си част от една вселена, която не започва с теб. Ти си една малка брънка, която някъде по тази спирала трябва да извърви и своя път. Точно с това се отличава „Кармина“. Има една метафизика в този спектакъл. Докато „Болеро“ аз го наричам чиста емоция. Музиката на Морис Равел е изумителна. Хореографията на Маргарита Арнаудова се отличава не само с музикалност, но и с една филигранна чистота. Това е един нефабулен спектакъл, който те разтърсва с жизненост, с това, че те пренася през унилите ти моменти и ти носи много усмивка и една благост. Великолепното изпълнение на артистите, великолепното съхранение на хореографията, всичко това допринася за уникалността на спектакъла“, категорична бе тя. /БГНЕС