Българи излязоха на протест срещу превръщането на "Св. София" в джамия

Християни от София излязоха на протест и се обявиха против превръщането на храма „Св. София“ в Истанбул в джамия, където днес се проведе и първа мюсюлманска молитва. Огорчени и обидени от решението на Турция за катедралата граждани се събраха пред столичния храма „Св. София“, предаде репортер на БГНЕС.

„Поводът е решението на турското държавно ръководство преди две седмици да се превърне музеят в джамия, което огорчи и засегна стотици милиони християни по света. Храмът „Св. София“ в Истанбул беше превърнат в джамия, а той е една от светините на световното християнство“, заяви организаторът на инициативата „Сердикийски процес за защита на християнството“ Димитър Иванов.

Той обясни, че храмът е свързан с нас още по тясно, защото сега стоим по местата, по които сердикийският едикт през 311 г. е дал равни права на християнството и то тръгва като всепобеждаваща религия по света.

„С днешната демонстрация искаме да кажем, че ние трябва да противодействаме на това решение. Ще успеем да си върнем храма. Светът се е надигнал, макар бавно и неуверено“, заяви организаторът и добави, че ще се срещнат с всички, които могат да участват в изработването на държавна позиция, която да отстояваме пред турските власти.

„Тръгваме на битка с едно-единствено искане – да се отмени това решение църквата ни да се превърне в джамия“, заяви организаторът.

Сред протестиращите е и журналистът Велислава Дърева, която твърди, че случващото се е политически акт от страна на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

„Този акт на Ердоган няма нищо общо с никаква вяра, с никакъв Бог. Това е неговото последно политическо оръжие, неговият политически инструмент, тъй като неговото влияние се срива много тежко в Турция. Той очевидно вече няма други политически инструменти освен по този начин да спечели ислямистите в Турция. Те не са много, но не са и малко“, коментира Дърева и добави, че решението за превръщането на църквата в джамия е било взето за 17 минути.

„За 17 минути беше зачеркната многовековна история на християнството. „Св.Софиа“ е другото име на „Св. Премъдрост Божия“, това е другото име на самия Господ Иисус Христос. Ердоган посяга не просто на една сграда, а посяга на сърцето на християнската вяра“, убедена е тя и е категорична, че този акт е много опасен.

Депутатът Веселин Марешки пък каза, че когато във вярата се намеси политиката, нещата не вървят на добре, и обясни, че не българите не искат да се бъркат във вътрешните решения на съседката ни, но искат храма ни в Истанбул отново да стане музей, а не джамия.

Протестиращите обявиха, че всеки петък ще излизат пред едноименния храм в София докато искането им не бъде чуто.

Храмът, работил над 80 години като музей, е вписан като паметник в световното културно наследствона ЮНЕСКО./БГНЕС