България е съинициатор на Резолюцията за геноцида в Сребреница

България е съинициатор на Резолюцията за геноцида в Сребреница, която ще бъде разгледана от Общото събрание на ООН на 23 май, предаде БГНЕС.

Ако Резолюцията бъде приета, 11 юли ще бъде обявен за Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида. В документа се осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Инициатори на резолюцията са Германия и Руанда. Съинициатори са Албания, Австрия, Бангладеш, Белгия, Босна и Херцеговина /БиХ/, България, Чили, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Ирландия, Италия, Йордания, Канада, Лихтенщайн , Литва, Люксембург, Малайзия, Нова Зеландия, Полша, САЩ, Северна Македония, Словения, Швеция, Турция, Великобритания и Вануату, според проектодокумента, публикуван на сайта на ООН.

Проекторезолюцията припомня присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага и на Международния съд, които квалифицираха престъплението в Сребреница като геноцид.

В текста се подчертава отговорността на държавите да сложат край на безнаказаността за геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека. Държавите са призовани да преследват отговорните за подобни действия, за да се избегне повторението им и да се постигне устойчив мир, справедливост, истина и помирение.

БГНЕС припомня, че клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница. През 2025 г. се навършват 30 години от кървавото клане./БГНЕС