Българите масово не вярват в независима Темида, мониторингът остава и след Юнкер

България отново е в дъното на класация за доверие в независимостта на Темида.

Според публикувано днес изследване на ЕС 58% от гражданите на страната ни са дали негативна оценка на съдебната система, 34% са я оценили позитивно, а 8% нямат мнение по въпроса. В същото време еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система да отпадне до края на мандата на комисията Юнкер, който приключва наесен.

Добрата новина е, че има и друга държава в изследването след България. На дъното на класацията е Хърватия - 76% от гражданите ѝ са оценили независимостта на съдебната като изключително лоша или много лоша. Само 18% от хората са казали, че смятат независимостта на съдебната система за добра или много добра.

Освен Хърватия, най-ниско в класацията, над България стои Словакия, където убийството на разследващ журналист и неговата годеница предизвикаха масови протести. Там 60% от гражданите са дали негативна оценка на съдебната система, 28% са я оценили позитивно, а 12% са имали неутрално мнение.

Испания се нарежда след България с 55% от хората, които са дали негативна оценка, 37% са дали позитивна оценка, а 24% са нямали мнение по въпроса.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова

Ситуацията в някои страни е „особено притеснителна”, казва еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова по време на пресконференция, съобщи АФП.

„Поне 7 от 10 граждани, които са оценили своята съдебна система като лоша го правят заради влияние или натиск от политици”, добави тя.

Еврокомисарят отхвърли възможността мониторингът върху съдебната система на България да отпадне до края на мандата на настояващата еврокомисия.

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система“, каза Йоурова в Брюксел, цитирана от БНР.

„Все още има конкретни неща, които трябва да бъдат направени, конкретни базови мерки, конкретни цели да бъдат постигнати. Особено такива, които са свързани с устойчивостта и необратимостта“, добави Йоурова. /БГНЕС