Българите – с най-положителна нагласа към Путин и Русия от целия свят

Руският президент Владимир Путин е на власт вече повече от две десетилетия. Миналият месец Путин предложи промени в Конституцията, които доведоха до оставката на руския кабинет и назначаването на нов министър-председател - стъпки, широко възприемани като консолидация на дългогодишната власт на Путин.

В световен мащаб хората изразяват все по-малко увереност в способността на Путин да постъпва правилно по отношение на световните дела. И възгледите на самата Русия отразяват тези негативни оценки за Путин. В повечето от 33-те страни, изследвани от центърът за изследвания „Pew Research Center“ през 2019 г., по-малко от половината гледат на Русия благосклонно.

Ето, според проучването, как хората по света виждат Путин и Русия:

В 16 от 33 анкетирани страни повечето хора не са благоразположени към Русия. Особено критични са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от десет канадци имат положително мнение за Русия. В Западна Европа само 31% гледат на Русия положително, между които 12% от шведите, 23% от анкетираните холандци и 26% от британците.

В Централна и Източна Европа процентите са малко по-различни. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат благоприятно на Русия - най-положителните оценки, които страната получава в световен мащаб. Мнозинството в Литва, Полша, Чехия и Украйна показват обратното. Само 34% от хората в Чехия имат положителна настройка към Русия, в сравнение с 60% в Словакия. Германците също се различават във възгледите си за Русия в зависимост от това дали се намират в бившата Източна или в Западна Германия: 33% в бившия Запад имат благоприятен поглед върху Русия, в сравнение с 43% в бивша Източна Германия.

Оценките за Русия в други части на света също са различни. Отчетените 41% в шестте проучени азиатско-тихоокеански страни показват благоприятен поглед върху Русия, докато за 40% това не е така. Само около една четвърт в Япония (25%) и Австралия (26%) виждат Русия в добра светлина, контрастирайки с мнозинство от 56% при филипинците. В Индия 49% имат положително мнение.

Възгледите на американците за Русия са в най-ниската си точка за десетилетие. 18% от американците, които днес имат положително мнение за Русия, е далеч по-нисък резултат от 44%, изразили благоприятно отношение през 2007 г.

Междувременно мненията на руснаците за САЩ за кратко се подобряват след избирането на Доналд Тръмп, но положителните настроения оттогава намаляват. Само около три на всеки десет руснаци (29%) имат положително мнение за САЩ днес.

В Западна Европа отношението към Русия е по-малко положително, отколкото в началото на 2010 г. През 2011 г. приблизително половината във Франция (53%), Обединеното кралство (50%) и Германия (50%) имат положителни възгледи за Русия, като тези в Испания са сравнително по-малко (46%). Но след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. се наблюдава рязко снижаване на положителните възприятия за Русия и тези настроения продължават да се запазват. Броят на хората с положителни възгледи към Русия малко се е увеличил във Великобритания, Испания и Германия през последните години, но остава по-малък, отколкото преди конфликта с Украйна.

Като цяло по-младите хора са по-склонни от по-възрастните да гледат на Русия положително. В Япония, например, половината от тези на възраст от 18 до 29 години имат благоприятно мнение за Русия, в сравнение само с 16% от тези на 50 и повече години. Съществуват двуцифрени разлики между тези възрастови групи в 15 други страни.

В някои страни от бившия комунистически блок тенденцията е обратна. В България, Чехия и Словакия хората на възраст 50 и повече години са с по-благоприятно отношение от тези на 18 до 29 години.

Малко хора в световен мащаб изразяват увереност в Путин. В 22 от изследваните 33 държави повечето нямат доверие в Путин. 60% от хората в тези страни нямат доверие в Путин що се отнася до постъпките му спрямо световните дела.

Както при оценките за Русия, доверието в Путин е особено ниско в Северна Америка и Западна Европа, където мнозинството в повечето страни не му вярват. В бившата съветска република Литва седем на десет души нямат доверие в Путин. 62% от българите обаче имат доверие в руския лидер - най-високият дял в изследваните страни. За разлика от тях украинците са недоверчиви към Путин: при около осем на десет липсва доверие в руския лидер, когато става дума за световни дела.

Доверието в Путин също е ниско в части от Азиатско-Тихоокеанския регион. В Австралия, Япония и Южна Корея около седем на десет казват, че нямат доверие в Путин по световните въпроси. Мнозинството в Израел и Бразилия по подобен начин изразяват липсата на доверие в него.

В САЩ има известно разделение, когато става дума за Путин. Като цяло американците постоянно изразяват недоверие в него спрямо постъпките му по световните въпроси, но републиканците и демократите се различават донякъде в тези възгледи. Сега републиканците са с 21 пункта по-положително настроени към руския лидер от демократите (31% срещу 10%), което е най-широкото партийно различие по този въпрос в проучването на „Pew Research Center“. /БГНЕС