Български свещеник в Солун ще обгрижва сънародниците ни в гръцкия град

С благословението на Негово Преосвещенство Аморийския епископ Никифор - игумен на Светата Царска, Патриаршеска и Ставропигиална Влатадонска обител (Вселенска Патриаршия) - Солун, Гърция, в храм свети Николай Сирак (Ορφανός) на 23 ноември 2019 г. бе отслужена първата света Божествена литургия на български език от свещеник Орлин Янчев.

По негова инициатива за пръв път бе учредена българска православна църковна общност в града. Клиросните песнопения бяха изпълнени от Милен Бакалов и Петър Айлъков. По време на службата Символът на вярата и молитвата "Отче наш" бяха прочетени от Негово Превъзходителство г-н Владимир Писанчев – Генерален Консул на Р България в Солун. Молитвено участие взе дипломатическият корпус на Генералното Консулство с техните близки, както и множество българи, живущи в града. В своето слово в края на богослужението отецът подчерта факта, че както наскоро бе отпразнуван празникът на Въведение Богородично, който отбелязва въвеждането на Майката Божия в Йерусалимския храм, "така и ние като новородила се общност днес за пръв път биваме въведени в храма в Солун, щото да славословим Бога на матерен език".

След светата богослужба последва скромна почерпка в енорийския център при храма. Богослуженията на български език ще се отслужват веднъж месечно в горепосочения храм. /БГНЕС