Българското войнство (1878-1945) - разказ за безусловна обич към Отечеството

Виртуална изложба на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий обрисува образа на българското войнство между 1878-1945 г. в документи, фотографии и периодичен печат от Дигиталната библиотека на НБКМ, предаде репортер на БГНЕС.

Тя е в две части, първата беше качена на 30 април, а втората в навечерието на празника.

„В тази сложна обстановка Националната библиотека търси начин да откликне и да отговори на нуждите на своите читатели и потребители. Въпреки, че вратите й са затворени, богатството на фондовете, които се съхраняват в нея са достъпни онлайн и могат да бъдат видени от широк кръг хора“, разказва Юлия Карадачка, която е главен библиограф в Националната библиотека. Така че, идеята на тази изложба е не само да се отбележи 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, но и да се покаже част от колекциите в Дигиталната библиотека.

"Искахме, подбирайки различни документи, фотографии и периодични издания, които вече са дигитализирани и са част от Дигиталната библиотека, да разкрием съдържанието й, и да обърнем внимание на читателите какво се съхранява, кои материали са в цифров формат, и може да бъдат достъпни от всяка една точка“, пояснява Карадачка.

Периодът, който обхваща изложбата също не е случаен. Именно от него има най-много материали в Дигиталната библиотека. Първата част, от около 20 слайда, разказва за времето до Първата Балканска война. Приблизително толкова са и във втората част, която започва от Междусъюзническата война.

Целта на изложбата всъщност е чрез документите, които тя показва, да се нахвърлят щрихи от образа на българския войн. „През всичките тези войни той е засвидетелствал не само своята храброст, саможертвоготовност, но и наистина безусловна обич към Отечеството“, каза Карадачка. Тук има фотографии, които разкриват живота на войника, не само по време на сражения или когато се копаят окопи, но и войникът, който закусва, весели се или организира театрални представления на фронта.

„Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост. Връщане назад няма! Противникът трябва да бъде сломен! Напред ни чакат слава и мир, назад – безчестие и смърт!“, исторически думи на ген. Георги Вазов, началник на българските войски, произнесени преди атаката на Одрин през март 1913 г. Негов портрет, както и фотографии на други пълководци, също илюстрират част от изложбата. Те са онзи генерали, чиито заслуги са най-големи за бляскавите победи на българската армия, споделя Юлия Карадачка.

Подбрани са текстове и картини от български писатели и художници, участници във войните, които разкриват техния поглед към войната и българския войн.

Отделено е място и за отбелязването на празника с особена тържественост на 6 май 1937 г. Оригинални фотографии от фонда на БИА, които са дигитализирани, документират парада на българската армия на площада пред Народното събрание.

Във виртуалната изложба е включен и богат изобразителен материал от публикации в периодични издания от това време, като списание "Отечество", „Илюстрация Светлина". Техните своеобразни репортажи с рисунки и с думи за военните действия достигат до обикновения българин. /БГНЕС