Балон с горещ въздух – да летиш със скоростта на вятъра

Да гледаш света от високо дава истинско усещане за свобода, каза в интервю за БГНЕС Евтим Стефанов от приключенски център „Белоградчик“.

Като сертифициран пилот на балон с горещ въздух той е свикнал да наблюдава света от високо, да се радва на красотите на природата, но и да задоволява желанието си за приключения.

Ето защо иска да предаде тази емоция и на останалите хора в Южния парк в столицата, където издига своя аеростат.

„Промотираме полетите над Белоградчик, а също и даваме възможност на хората от столицата да се качат на балон и да видят колко хубаво е да се издигнеш свободно над земята.

Също така да изгубиш въобще усещането за тегло, тъй като балонът, когато му дадеш достатъчно горещ въздух, той става по-лек и въздуха и полита. Хубавото е, че той лети със скоростта на вятъра, което обикновено е бавно и човек може да се наслаждава на гледките, разкриващи се под него. Човек спокойно може да изживее едно приключение, което остава за цял живот“, разказа той.

Как реагират хората обаче?

„Едните се страхуват, други – не. Повечето казват, че не е толкова страшно. Със сигурност не е страшно летенето с балон. Когато се комбинира с едни невероятни гледки, каквито имаме в района на Белоградчишките скали например, тогава усещането е фантастично“, категоричен е Евтим.

За всички колебаещи се дали да изпитат тази емоция, той успокоява – всеки сертифициран пилот на балон ходи на обучителни курсове, които го подготвят за всяка ситуация, подобно на подготовката на шофьорите. Освен това балонът е вързан с въжета за земята. Едно е сигурно – гледката си заслужава. /БГНЕС