Балтийските държави подписаха споразумение за укрепване на източната граница на НАТО

Балтийските държави подписаха споразумение за създаване на обща отбранителна линия, която да укрепи източната граница на НАТО с Русия и Беларус, съобщи „Евронюз“.


Латвия, Литва и Естония някога са били част от Съветския съюз, но сега са част от ЕС и НАТО и са съюзници на Украйна, в която Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г.

Министрите на отбраната на страните подписаха документа в латвийската столица Рига. Трите страни смятат, че изграждането на "противомобилни отбранителни съоръжения" ще укрепи значително границите им, както и ще възпре и блокира всяка потенциална военна агресия.

"В светлината на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна. е много важно да продължим сътрудничеството си. Солидарността на балтийските държави трябва да бъде по-силна от всякога", заяви Арвидас Анусаускас, министър на отбраната на Литва.

Анализатори от Института за военни изследвания на САЩ изтъкват, че руският президент Владимир Путин напоследък е засилил инициативите на Кремъл, които могат да провокират бъдещи ескалации срещу балтийските държави.

"Войната на Русия в Украйна показа, че освен оборудване, боеприпаси и жива сила, за защитата на Естония от първия метър са необходими и физически отбранителни съоръжения по границата", заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур.

Той отбеляза, че целта на отбранителните съоръжения е да се предотврати военен конфликт в региона.

"Предприемаме тези усилия, за да може народът на Естония да се чувства в безопасност, но ако се появи и най-малкият риск, ще бъдем готови за различни развития по-бързо", добави Певкур.

Като част от "Балтийската отбранителна линия" Естония ще построи стотици бункери по границата си с Русия.

Признавайки, че никоя отбранителна линия не е непробиваема, началникът на естонския Оперативен отдел на Генералния щаб Тармо Кундла заяви, че украинският опит е показал необходимостта от изграждане на укрития от бетон и ранното им инсталиране, вместо създаването им от пръст и трупи в ситуация на война.

Концепцията за отбранителни съоръжения се основава на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Мадрид, в които се подчертава, че съюзниците трябва да са готови да защитават територията и трябва да се разработят нови регионални планове за отбрана

Процесът на изграждане ще се извършва в сътрудничество с местните общности и със съгласието на собствениците на земя. Цената на естонското отбранително съоръжение първоначално се оценява на 60 млн. евро.

Първият бункер ще бъде завършен през първата половина на тази година, а обществеността ще го види през втората половина на 2024 г./БГНЕС