БАН и МНИ представиха двутомника „Македония: история и култура от древността до днес“

Институтът за исторически изследвания на Българската академия на науките (БАН) и Македонският научен институт (МНИ) представиха двутомника „Македония: история и култура от древността до днес“. Събитието се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“ в сградата на БАН, предаде репортер на БГНЕС.


Както подсказва и самото заглавие на книгата, основната разглеждана тема е историята и културата на географската област Македония, от Античността до наши дни. Заселването на българите в Македония през Средновековието, демографския и стопански облик на областта, както и борбите за национална независимост на македонските българи, са само част от разгледаните теми.

Интересът към представянето на книгата беше висок и в залата, освен авторите, присъстваха други именити историци, бивши и настоящи политици. Събитието започна с прочитане на поздравителен адрес от държавния глава Румен Радев, който изрази адмирациите си към авторите на двутомника.


За значимостта на представяния труд говориха директорът на Института за исторически изследвания към БАН проф. Даниел Вачков и председателят на МНИ проф. Георги Николов (и двамата са част от авторите на книгата). Двамата учени не пропуснаха да отбележат значимостта на труда, обхващащ различни исторически епохи, както и трудностите, които са съпътствали написването му. Беше подчертано, че всички поместени в книгата изследвания се базират само и единствено на исторически извори.


"Тук сме написали една история на Македония, която е в съзвучие с изворите. Една история на Македония, която не е конфликт с изворите. Нещо, което за съжаление на някои места се случва“, заяви проф. Вачков.

Проф. Николов добави, че през Средновековието, Възраждането и Новото време историята на Македония е била неизменна част от българската история, но за съжаление по-голяма част от нея се е развила извън границите на българската държава.

„Българската история през Средновековието, през Възраждането до Новото време, така се случва, че една голяма част от тази история се е случила извън пределите на днешната Република България. Това, на пръв поглед, означава, че сме оставили едни земи. Политически – да, но не сме ги забравили“, каза председателят на МНИ./БГНЕС