БАН отбелязва 185 г. от рождението на проф. Марин Дринов

185 години от рождението на проф. Марин Дринов отбелязва Българската академия на науките с поредица от инициативи. В 10:00 часа днес ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на проф. Марин Дринов в Научен комплекс 1 на БАН.


Изложба „Книжовно-документалното наследство на Марин Дринов в Българската академия на науките“ ще бъде открита в 11:00 часа в Централното фоайе на БАН. Ще бъдат показани научни публикации на проф. Дринов в „Периодическо списание на Българското книжовно дружество (БКД)“. Марин Дринов е първият председател на БКД, прераснало в Българска академия на науките. Въпреки че академичната му кариера е реализирана извън пределите на България, проф. Дринов остава верен на българската проблематика – създава исторически, литературоведски, езиковедски, етнографски изследвания, съизмерими с най-високите научни постижения на времето.

На 19 и 20 октомври в Панагюрище, родното място на проф. Марин Дринов, се провежда национална научна конференция „Наука, просвета, държавност и модернизация в България през XIX и началото на XX век“. Организатори на форума са Община Панагюрище, Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките и Историческият музей в Панагюрище. Резултатите от своята изследователска дейност ще представят както утвърдени, така и млади учени, които са представители на различни научни институции и университети от столицата и страната. Във форума с изказвания ще се включат и двама от преките наследници на многобройния панагюрски род Дринови. /БГНЕС