БАН ще изследва удължените номадски черепи от антична гробница в Стара Загора

Откритите удължени черепи в антична гробница в Стара Загора ще бъдат изпратени за изследване в Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките. Това съобщи директорът на Историческия музей Петър Калчев. Резултатите ще бъдат готови до 5 години и ще дадат ясна представа за находките, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.


Откритите в източния некропол на "Августа Траяна" удължени черепи са характерни за номадските племена от края на IV – началото на V век, разказа директорът на музея Петър Калчев.


Този обичай на номадските племена, осъществили Великото преселение на народите от централна Азия към вътрешността на Европа по това време, е бил възприет от част от местното население. Възможно е да е било признак за принадлежност към някаква прослойка или каста в късноантичното общество на Августа Траяна или да е бил възприет като мода. Издължаването на черепа от челото към темето е ставало с две лентови превръзки още в бебешка възраст, които са се носили до 1-2 -годишна възраст. Това, обаче не е пречило на развитието на мозъка. Такива находки не са характерни за Южна България, по-често подобно издължени черепи са откривани в северна и най-вече в североизточната част на страната


До момента са открити 7 скелета, четири от тях са с издължени черепи./БГНЕС