Баная триумфира в Гран При на Нидерландия

Италианецът Франческо Баная спечели Гран При на Нидерландия, след като лидерът в генералното класиране Фабио Куартараро отпадна от изпълнено с инциденти състезание след това, което окачестви като „новобранска грешка“.

Франческо Баная (д).

Действащият световен шампион от Франция падна два пъти, докато Баная се опази от проблеми, за да спечели своята трета победа за сезона и пълен комплект точки, след като не успя да финишира в предишните два старта. „Толкова съм щастлив след две трудни състезания“, каза италианецът. Денят бе чудесен за Италия, след като Марко Бедзеки с Дукати стана втори, докато испанският състезател Маверик Винялес оформи подиума в 11-тия старт за сезона в MotoGP.

Куартараро влиза в лятната почивка с аванс от 21 точки пред Алейш Еспаргаро, който бе четвърти в днешното състезание. Французинът падна на петия завой, след това на 13-та обиколка от 26 пред ентусиазираната публика в Нидерландия. Дори предвид бързото си изправяне на крака, той трябваше да се оттегли след втория инцидент. Световният шампион бе изпреварен след лошо начало от пилота на Априлия Еспаргаро. В опит да си върне второто място, Куартараро загуби контрол върху своята Ямаха и се озова на последно място.

Но няколко обиколки по-късно, състезанието за французина приключи след акробатичен инцидент. „Направих новобранска грешка“, каза Куартараро, и веднага след края на състезанието е извини за Еспаргаро за това, че го извади от пистата в петата обиколка. /БГНЕС