Баная триумфира в Малайзия, но битката за титлата ще се реши във Валенсия

Титлата в Световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP ще бъде решена в последното състезание за сезона във Валенсия въпреки седмата победа на Франческо Баная през кампанията в Гран При на Малайзия. Италианският пилот на Дукати остави зад себе си в днешния старт на Сепанг своя сънародник Енеа Бастианини с Гресини Рейсинг, а подиумът бе допълнен от действащия световен първенец Фабио Куартатаро с Ямаха.

Франческо Баная.

Баная спечели с +0.270 сек пред Бастианини и продължи страхотния си сезон със седма победа - преди това той триумфира на Херес, Муджело, Асен, Силвърстоун, Ред Бул Ринг и Мисано. Италианецът обаче не съумя да грабне световната титла днес поради третото място на Куартараро - французинът, който не е печелил състезание от Гран При на Германия, изостава с 23 точки от върха преди последния старт във Валенсия. Бастианини е четвърти с 211 пункта, на една зад третия Алейш Еспаргаро.

Топ 10 днес допълниха още Марко Бедзеки (ВР 46), Алекс Ринс (Сузуки), Джак Милър (Дукати), шесткратният световен шампион Марк Маркес (Хонда), Брад Биндър (КТМ), Йохан Зарко (Прамак Рейсинг) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Силното представяне на Милър, който стартира от 14-а позиция, помогна на Дукати да спечели и титлата при конструкторите. Тимът е с 432 точки, като води със 185 пред най-близкия преследвач от Априлия. Трети е Ямаха с 243.

Последното състезание за сезона в Кралския клас, което ще определи и новия световен шампион, ще се проведе на 6 ноември в испанския град Валенсия. /БГНЕС