Бананите и шоколада повишават настроението ни

"Храните, които влияят добре на настроението, са предшествениците на серотонина. Вероятно знаете, че серотонинът е отговорен за положителните емоции. Сред тези продукти са бананите, сиренето, шоколад, млечни продукти, пуйка, заешко месо - те съдържат триптофан, който поддържа синтеза на серотонин”, това каза пред РИА Новости Ринат Богданов, специалист невролог в Министерството на здравеопазването на Русия.

„Адаптогените като женшен и лимонена трева също са важни. Като цяло „хранителният спектър на щастието” трябва да бъде адекватен по отношение на количеството на хранителните вещества като минерали и витамини – това означава повече зеленчуци и плодове, по-малко бързи въглехидрати като захарта. Освен това заменете животинските с растителни мазнини“, каза Богданов. Според него за нормалното функциониране на нервната система са полезни храните, богати на омега-3 мастни киселини: мазна морска риба, растителни масла, ядки. В допълнение, важни са витамините от група В, които са в голямо количество в черния дроб и различни зърнени култури, най-много в елдата. Препоръчително е да изключите от менюто си различни стимуланти, които повишават нивото на тревожност - например кафе или много силен чай. По-добре е да преминете към билкови чайове, съдържащи мента и маточина. "При хранене с протеини се препоръчва постно месо - заек, пуйка, пилешки гърди. Можете да добавите към протеиновата диета различни мултивитамини. А най-доброто средство против тревожност от растителен произход е жълтият кантарион", добави експертът. /БГНЕС