Бананите са най-радиоактивният плод

Бананите са леко опасни заради съдържанието на радиоактивен елемент. За това алармират учени от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика Чжан Сяотян и Ляо Цзе.

Освен безвредния калий тези плодове съдържат неговия изотоп – калий-40, който е източник на йонизиращо излъчване, влияещо негативно на здравето. Неговото съдържание в плодовете е незначително.

„Дозата радиация, която получаваме като изядем един банан е около 0,0778 микросиверта. Това е нищожно малко. За сравнение: компютърната томография на гръдните клетки е еквивалентна на 70 хиляди банана“, се казва в статията, публикувана в WeChat.

Периодично учените използват така наречения „бананов еквивалент“ за измерването на някои радиоактивни източници. Например, максимално допустимото въздействие на атомните централи е равно на консумацията на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза е около 35 милиона.

Учените подчертават, че радиоактивното излъчване обкръжава човека навсякъде, особено при рентгена и компютърната томография, а също така и при пушенето. Съдържащите се в тютюна полоний-201 и олово-210 са много по-опасни от бананите. /БГНЕС