Банка UBS води преговори за придобиване на Credit Suisse

Най-голямата швейцарска банка UBS води преговори за закупуване на втората по големина банка в страната Credit Suisse, която се оказа в затруднено положение, съобщи Financial Times (FT), позовавайки се на няколко неназовани източника.

Според източниците на вестника преговорите са били организирани от Националната банка на Швейцария (НБШ) и швейцарския финансов регулатор FINMA в опит да се повиши доверието в банковия сектор на конфедерацията. Уточнява се, че се обсъждат както пълни, така и частични придобивания.

Вестникът припомня, че в четвъртък НБШ беше принудена да отпусне на Credit Suisse заем в размер до 50 млрд. франка (приблизително 53,7 млрд. долара). Според вестника обаче това не е попречило на акциите на кредитната институция да паднат, тъй като големите инвеститори са отказали да предоставят допълнителен капитал на банката, а изтеглянето на средства от богати клиенти е продължило. В резултат на това, според статията, до края на търговията вчера капитализацията на Credit Suisse е спаднала до 8 млрд. долара срещу 56,6 млрд. долара за UBS.

Източник съобщил на FT, че швейцарският регулатор е информирал Вашингтон и Лондон, че сливането на двете банки е основният план за избягване на пълното спадане на доверието към Credit Suisse. Също така, отбелязва вестникът, UBS анализира възможните рискове от такова сливане.

Източниците на вестника уточниха, че разговорите ще се проведат през уикенда, за да се опитат да намерят решение преди отварянето на пазарите в понеделник. Те обаче признаха, че няма гаранция, че в крайна сметка ще бъде постигната сделка.

Във вторник Credit Suisse публикува доклад, в който признава слабостта на вътрешния контрол. Освен това в интервю за "Блумбърг" главният изпълнителен директор на банката Улрих Кьорнер заяви, че е налице продължаващ отлив на клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изявлението на Саудитската национална банка, чийто дял в Credit Suisse е най-голям и достига 9,8%, за абсолютното й нежелание да окаже допълнителна подкрепа на швейцарската банка чрез увеличаване на участието си в нейния капитал. /БГНЕС