Банкери от ЕЦБ купуват българско вино

“За направата на нашето вино от нар участват над 5 500 души от 68 държави. Най-голям принос в направата имат българи, руснаци и румънци”. Това заяви за БГНЕС Игор Раскевич, собственик на музей в град Каварна с 1070 вида водки, а от няколко години и производител на вина от нар.

“Разликата от другите плодови напитки е, че това е най-скъпото вино в България откъм технология, защото нарът се купува от Испания, където 1 тон от плода струва 10 000 лв. Това вино е дамско вино, защото намалява захарта в кръвта, пък и 85% от нашите посетители са жени”, заяви още той. “Виното от нар се изнася за 10 държави, дори за Африка. Най-високо ценено е в Германия, където банкери от ЕЦБ купуват от това вино”, сподели още производителят.

Заради скъпата енергия обаче Игор Раскевич обясни, че има проблем с производството на винени бутилки. “Вече не е рентабилно да произвеждаш бутилки в България, затова производителите търсят алтернативни доставчици от други държави. Преди това бяха Грузия и Украйна, а сега се работи освен с Грузия, с Турция и Испания”, обясни още той. /БГНЕС

Тагове: